Одобрен е първият проект с комбинирано финансиране по Оперативна програма

...
Одобрен е първият проект с комбинирано финансиране по Оперативна програма
Коментари Харесай

Възстановяват синагогата във Видин с европейско финансиране от ОПРР

Одобрен е първият план с комбинирано финансиране по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година за „ Реставрация и акомодация на синагога – Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “. Проектът ще получи поддръжка посредством безплатна финансова помощ и финансови принадлежности. Безвъзмездната финансова помощ на стойност 8,2 млн. лева се дава по линия на процедурата „ Развитие на туристически атракции “ по Приоритетна ос 6 „ Регионален туризъм “ на Оперативна програма “Регионално развитие”. Кредитът в размер на 1, 5 млн. лева е възложен от фонд медиатора за район Север - „ Регионален фонд за градско развиване “ (РФГР).

Проектът цели Синагогата във Видин да бъде възобновена и превърната в Културен център „ Жул Паскин “. Това е втората по величина синагога в България след тази в София. Построена е през 1894 година откакто остарелият еврейски храм в града е бил опустошен по време на Руско-турската война (1877-1878).

Дейностите по плана са ориентирани към възстановяване и социализиране на постройката на Синагогата и парцела, в който се намира, сплотяващ функционалности на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и прилежащия парк. Множеството други исторически обекти на територията на остарелия град във Видин ще бъдат оживени и по този начин ще се сътвори приключен туристически артикул. В обсега на този туристически ареал попадат също средновековната цитадела „ Баба Вида “, молитвени храмове, еднофамилни жилищни здания от началото на XIX в., Крайдунавският парк и река Дунав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР