Одобрен е Годишен обобщен доклад за държавните публични предприятия за

...
Одобрен е Годишен обобщен доклад за държавните публични предприятия за
Коментари Харесай

Вижте всички решения на МС от днес


Одобрен е Годишен систематизиран отчет за държавните обществени предприятия за 2021 година

 

Правителството утвърди Годишен систематизиран отчет за държавните обществени предприятия за 2021 година, направен от Агенцията за обществените предприятия и надзор на съображение Закон за обществените предприятия.

Докладът съдържа обзор на резултатите от работата на всички обществени предприятия, категоризирани като " огромни ” и разбор на активността на предприятията по браншове.

С приемането на отчета се извършва основен стадий от промените по Националния проект за възобновяване и резистентност. Това ще докара още до повишение на прозрачността на активността на обществените предприятия и работата на техните управления.

 

Кабинетът утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общини в размер на 686 650 лева

 

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общини в размер на 686 650 лева

С даването на спомагателните средства ще се обезпечи компенсиране на разноските за месец декември 2022 година за развъждане, образование и образование на деца, които не са признати заради липса тук-там в общински детски ясли и в яслени групи в държавни и общински детски градини.

С постановлението се променя Постановление на Министерски съвет № 231 от 2022 година, с цел да може родителите на деца, родени сред месеците януари и август 2020 година, да употребяват обезщетения за разноските за развъждането, възпитанието и образованието на децата до 1 септември 2023 година

 

 

 

Още близо 860 000 лева за деца без място в детска градина

 

Още 859 011 лева ще изплати страната на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина, реши държавното управление. 854 175 лева ще бъдат преведени на Столична община, а 4 836 лева на община Пловдив.

С това решение на държавното управление се компенсират разноски за развъждане и образование на децата от 1 ноември до 31 декември 2022 година. За този интервал броят на децата, чиито родители в София ще получат обезщетения, е 1 076. В Пловдив ще се изплатят обезщетения за седем деца.

Право на отплата от страната имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение.

 

Областният шеф на Благоевград ще разпорежда проектирането и построяването на бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни – Берово

 

С решението на държавното управление регионалният шеф на Благоевград се дефинира за Възложител/Бенефициер по Приоритет 2 " По-свързан граничен регион " на Програма Интеррег VI-А ИПП България - Северна Македония за интервала 2021 - 2027 година за реализация на стратегическия план за разкриване на нов граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) сред общините Струмяни, България, и Берово, Северна Македония. Той следва да реализира проектирането, построяването и въвеждането в употреба на новия Граничен контролно-пропусквателен пункт.

 

Община Бургас получи държавни парцели за реорганизация и създаване на ВиК мрежа

на кв. " Меден рудник "

 

С решение на държавното управление община Бургас получи държавни парцели в гр. Бургас, Промишлена зона " Меден рудник ", кв. " Върли бряг " (бивше минно селище). Те съставляват терени с обща повърхност 1440 кв. м. Ще бъдат употребявани за обезпечаване на трасе и създаване на ВиК инфраструктура по отношение на реализацията на обект " Реконструкция и създаване на ВиК мрежа на кв. " Меден рудник ".

 

Правителството одобри решение за разширение на консулския окръг на почетното консулство на Република България за област Пиемонт, Италия, с включването на област Вале д‘Аоста

 

Министерският съвет одобри решение за разширение на консулския окръг на италианския жител Джани Мария Сторнело, почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Италианската република със седалище в гр. Торино, от обхващащ територията на област Пиемонт, на обхващащ територията на областите Пиемонт и Вале д`Аоста.

Джани Мария Сторнело, който е някогашен публицист, е осъществил редица начинания, представящи страната ни като удобна среда за насърчаване на бизнес и за вложение. Почетният ни консул в Торино е зает интензивно и с популяризирането на българската просвета и обичаи измежду жителите на Италия.

Разширяването на консулския окръг ще добави обсега на почетните консулства на България в Италия и ще способства за задълбочаване на двустранното съдействие на локално равнище в области като търговия, туризъм и просвета, както и би оказало позитивно влияние в отбраната на правата и ползите на пребиваващите и директно преминаващи българи през област Вале д`Аоста.

 

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет " Правосъдие и вътрешни работи ”  

 

Министерският съвет утвърди през днешния ден резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейския съюз " Правосъдие и вътрешни работи ”, част " Правосъдие ", което се организира на 27 януари в Стокхолм.

Министрите разискаха тематиката за правосъдното съдействие в битката против проведената престъпност, като България изрази поддръжка за нов инструмент на европейско ниво за трансфер на наказателни производства. Бъдещ акт в тази област, учреден на правилото на взаимното признание, ще бъде от голяма важност за възстановяване на следствието на трансграничната проведена незаконна активност. Той ще сътвори благоприятни условия за съгласуваност сред проверяващите органи в страните членки и ще подкрепи процеса по определянето на страната, която е в най-хубава позиция да организира следствието.

България приветства разширението на компетентността на организацията Евроюст по каузи за най-тежките закононарушения на интернационалното право като закононарушенията срещу мира и човечеството. Насърчено беше съдействието на Евроюст с трети страни, както и аналитичната й активност, която е с неоспорим принос за укрепването и развиването на взаимоотношението сред правосъдните органи на страните членки в битката с трансграничната проведена престъпност.

В рамките на Неформалния съвет се организира и работен обяд, по време на който министрите разискаха наказателното гонене на тежките интернационалните закононарушения в Украйна.

 

Отчуждават се парцел в Софийска област за част от плана за рационализация на железопътната линия София – Драгоман

 

С решение на Министерския съвет се отчуждава парцел - частна благосъстоятелност в гр. Сливница за построяването на разграничен пост Петърч - Драгоман, който е част от плана за рационализация на железопътната линия София - Драгоман.

Средствата за обезщетяване се обезпечават по план " Модернизация на железопътната линия София - Драгоман - сръбска граница: жп сектор Волуяк - Драгоман " - фаза 1, финансиран по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година, с бенефициент Национална компания " Железопътна инфраструктура ".

Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцела в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

 

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз " Транспорт, телекомуникации и енергетика ”, част " Енергетика ”, което ще се организира на 27 и 28 февруари 2023 година в град Стокхолм, Швеция.

Двете работни сесии в границите на съвещанието ще бъдат отдадени на модела на енергийния пазар и сигурността на доставките в подтекста на подготовката за идващия зимен интервал и на бъдещата енергийна политика за конкурентоспособност на промишлеността в страните членки. Планирана е и една взаимна сесия на енергийните и транспортните министри, в границите на която ще бъдат обменени визии по отношение на енергийни и транспортни политики за интензивен преход в транспортния бранш след 2030 година

С утвърдената през днешния ден позиция България обръща внимание на главните провокации в модела на електроенергийния пазар, подготвеността във връзка с сигурността на доставките за идната зима, както и на дълготрайното развиване на енергийната политика на Европейски Съюз в поддръжка на конкурентоспособността на промишлеността. Страната ни отбелязва и нужните условия за конкурентно и стабилно произвеждане на рентабилни други възможности на директната електрификация и зеления преход в транспортния бранш.

 

Министерският съвет поправя методиката за изменение на цената на контракт за социална поръчка

 

Договорите и рамковите съглашения за доставка в секторите природен газ, топлинна и електрическа сила, подписани по Закон за обществените поръчки, ще могат да се актуализират съгласно насъбраната инфлация. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, променяйки методиката за изменение на цената на контракт за социална поръчка, призната с Постановление № 290 от 27 септември 2022 година

До момента с методиката бе регламентиран методът за смяна на цената единствено на контракти и рамкови съглашения за строителство.

Периодът на възобновяване на международната стопанска система след Ковид-пандемията, както и нарушените канали за доставка по отношение на войната в Украйна катализират възходящото търсене на съществени промишлени артикули и първични материали, което обуславя съществени инфлационни процеси. Тези претекстове важат в цялостна степен и за контракти и рамкови съглашения за доставка в региона на природния газ, електро- и топлоенергията. Това постанова приемането на правилник за изменение и на тези контракти и рамкови съглашения вследствие на насъбраната инфлация.

 

Одобрена е българската позиция за неофициалния съвет на министрите на превоза и енергетиката

 

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Неформалния съвет на министрите на превоза и енергетика, който ще се организира на 27 и 28 февруари 2023 година в Стокхолм, Швеция.

Предвидени са две работни сесии в бранш " Транспорт " и една взаимна сесия на министрите на превоза и енергетиката.

Ще бъде разисквана бъдещата транспортна политика за конкурентоспособна и неутрална във връзка с климата Европа. България ще изрази кардинална поддръжка на главните цели на пакета " Подготвени за цел 55 ", като по едно и също време ще означи съществени терзания и усложнения за тяхното осъществяване в предлаганите периоди.

В рамките на сесията " Внедряване на пакета Подготвени за цел 55: обзор и шерване на най-хубави практики ", българската страна ще съобщи позиция, че развиването на железопътния превоз е от предпочитано значение за националната транспортна политика, защото железниците оферират екологосъобразен, безвреден и енергийно ефикасен превоз.

 

Правителството утвърди промени по Програмата за развиване на селските региони

за интервала 2014 - 2020 година

 

Правителството утвърди петнадесето изменение на Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 - 2020 година (ПРСР 2014 - 2020 г.), с което се планува обезпечаване на условия, при които дребните и междинни предприятия, преработващи аграрни артикули, групите и организациите на производители и земеделските стопани да получат незабавна безплатна помощ, с цел да преодолеят отрицателните последствия от съветското настъпление в Украйна.

С това изменение се основава нова подмярка 22.2. " Извънредно краткотрайно подкрепяне за дребни и междинни предприятия, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна ". Финансирането е под формата на еднократна помощ и ще обезпечи ликвидност, поради усложненията, пред които секторът е изправен при преработката или маркетинга на селскостопански артикули. Подкрепа ще се дава на територията на цялата страна за микро-, дребни и междинни предприятия, преработватели на селскостопански артикули, групи и организации на производители.

Промяна планува да бъде уголемен и обсегът на подмярка 22.1 " Извънредно краткотрайно подкрепяне за аграрни стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна " за подкрепяне на спомагателни чувствителни браншове, като финансовата помощ ще бъде ориентирана в секторите " Растениевъдство " - за аграрни стопани, отглеждащи оранжерийни ягоди и малини и " Животновъдство " - за аграрни стопани, отглеждащи пчелни фамилии.

Решението на Министерския съвет не води до влияние върху държавния бюджет и е в границите на в началото заложените параметри на ПРСР 2014 - 2020 година

 

Правителството утвърди план на Закон за представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите

 

Министерският съвет утвърди план на Закон за представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите. Със законопроекта се вкарват в националното законодателство условията на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2020 година по отношение на представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите.

Законопроектът основава специфична уредба по отношение на представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите като урежда следните съществени въпроси:

-         производства по национални и трансгранични представителни искове за прекратяване или възбрана на дейности или търговски практики, които са в нарушаване на груповите ползи на потребителите;

-         производства по национални и трансгранични представителни искове за обезщетение за вреди на груповите ползи на потребителите;

-         признаването на квалифицираните организации, които имат право да предявяват представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите.

Квалифицирани организации са органи (сдружения на потребителите), които съставляват ползите на потребителите и са приети от министъра на стопанската система и промишлеността, или от държава-членка на Европейския съюз. Те имат право да предявяват национални и трансгранични представителни искове за отбрана на колективите ползи на потребителите по отношение на нарушаване на разпореждания на националното право или на правото на Европейския съюз. Законопроектът съдържа критерии за признание на квалифицираните организации от министъра на стопанската система и промишлеността.

С утвърдените промени се предлага Комисията за отбрана на потребителите да бъде приета за квалифицирана организация и да има право да предявява искове за прекратяване или възбрана на практики, които са в нарушаване на груповите ползи на потребителите, и на искове за обезщетение за вреди на груповите ползи на потребителите.

Предложените промени целят повишение равнището на отбрана на потребителите, както при национални, по този начин и при трансгранични нарушавания, възстановяване използването на законодателството и цялостно вземане предвид на законодателството с правото на Европейския съюз.

 

 

Правителството утвърди закриването на Директива за птиците " Държавна петролна компания "

 

Правителството утвърди Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси. С промените в законопроекта се закрива Държавно дружество " Държавна петролна компания " (ДП ДПК).

Направените досега разбори сочат, че след основаването на ДПК не са употребявани дейно всички механизми за развиване на експертния и стопански капацитет на сдружението, които да го създадат конкурентно на пазара на горива в България.

От анализите излиза наяве още, че проектите държавна компания да построява и оперира бензиностанции са голословни от икономическа позиция и не са в отбрана на държавния и публичен интерес.

 

Министерски съвет одобри въвеждането на ефикасна правосъдна отбрана при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА)

 

Правителството одобри промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, с които се вкарва на ефикасна правосъдна отбрана при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА). До промените се стигна след решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по преюдициално питане на английски съд във връзка на ЕЗА, издадена от прокуратурата в Свищов.

Законопроектът планува основаването на нов член 56а в ЗЕЕЗА, който вкарва обвързване за прокурора по делото да внесе искане пред съответния първоинстанционен съд за взимане по отношение на обвинения на мярка задържане за издаване на ЕЗА. Произнасянето на съда е в тридневен период от приемане на настояването по реда на член 64, алинея 3-5 от Наказателно-процесуалния кодекс в намерено съвещание с присъединяване на прокурора и бранителя на обвинения, като съдът ревизира законосъобразността и пропорционалността на издаването на ЕЗА. Въз основа на влязлото в действие определение на съда, прокурорът може да издаде ЕЗА.

По този метод се дава отговор на първото равнище на отбрана, изисквано според практиката на Съд на Европейския съюз.

Второто равнище на отбрана се вкарва с оферти текст на нов член 59а, който урежда приемането на лицето от изпълняващата ЕЗА страна членка на Европейски Съюз, както и отговорностите на прокурора неотложно да внася искане за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража от съответния първоинстанционен съд. В рамките на това произвеждане към този момент доведеното в България обвинено лице и неговият бранител могат да оспорят законосъобразността и пропорционалността на издадената от прокурора по реда на член 56а ЕЗА. По този метод се подсигурява правото на обвинения да се отбрани персонално против подхванатите по отношение на него дейности от страна на прокуратурата по насилственото му довеждане.

С измененията в закона се обезпечава цялостното въвеждане на условията на избрани разпореждания от Рамково решение 2002/584/ПВР на Съвета от 13 юни 2002 година по отношение на ЕЗА и процедурите за предаване сред страните членки, с което се укрепват процесуалните права на лицата и се предизвиква използването на правилото за взаимно признание на решения, постановени в отсъствието на заинтригуваното лице по време на правосъдния развой.

 

Одобрени са промени в Закона за биологичното многообразие

 

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие.

Разработването на плана на Закон за изменение на Закона за биологичното многообразие е директно обвързвано с нуждата от основаване на органи за ръководство на мрежата Натура 2000 и осъществяване на Реформа 1 (C5.R1): " Създаване на конструкция за ръководство на мрежата Натура 2000 " към Националния проект за възобновяване и резистентност.

Целите на създадения нормативен акт са директно свързани със основаването на по-голяма успеваемост при ръководството на Европейската екологична мрежа " Натура 2000 ”, както и подобряването на изискванията за запазване на биологичното многообразие.

Чрез проектозакона се конституират органи за ръководство на мрежата Натура 2000 на национално и районно равнище. Предвидено е на национално равнище орган за ръководство да бъде министърът на околната среда и водите. На районно равнище - като орган за ръководство в териториалния обсег на активност на съответната районна ревизия по околната среда и водите се дефинира шефът на съответната Регионална ревизия по околната среда и водите, за предпазените зони на териториите на Националните паркове по Закона за предпазените територии орган за ръководство на предпазените зони ще бъде шефът на съответната Дирекция на Национален парк, а за предпазените зони и частите от предпазени зони, попадащи в морските пространства на Република България, районен орган за ръководство ще бъде шефът на Басейнова дирекция " Черноморски регион ". Предвижда се основаването на Комитети на заинтригуваните страни към Органите за ръководство на мрежата Натура 2000 на районно равнище.

Въвежда се и задължението за създаване на характерни и подробни цели и на проекти за ръководство на всички предпазени зони. По този метод предпазените зони ще бъдат ръководени на база проекти за ръководство, в които ще се дефинират характерни за зоните подробни цели и ограничения на запазване.

 

Правителството утвърди промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух

 

Правителството утвърди промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Въвежда се възбрана за даване на пазара, в това число посредством продажба онлайн, на контейнери за флуорсъдържащи парникови газове, които не могат да бъдат наново напълнени (флакони, бутилки, цистерни). Забранява се и рекламата на флуорсъдържащи парникови газове, без да са изпълнени съответни условия. Със възбраните се цели прекратяване на случаите на незаконно снабдяване на флуорсъдържащи парникови газове в контейнери за еднократна приложимост за дистрибуция и приложимост на територията на страната. Новите текстове са съобразени с наредбите от Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове.

С измененията се понижава административната тежест върху задграничните лица - оператори на междинни горивни съоръжения и оператори на съоръжения с приложимост на разтворители, посредством унищожаване на условието за показване на документ, удостоверяващ правния им статус при регистрация на тези съоръжения. Отпада и условието за документ за платена такса, когато заплащането е осъществено по електронен път от оператори, декларирали издаване на позволение за избрани летливи органични съединения и за издаване на заповед от Българския институт по метрология за оправомощаване или отвод за осъществяване на инспекции на успеваемостта на системите, съответстващи на Етап II на хващане на бензиновите пари.

С новите текстове се ползва правилник на Европейски Съюз и се дефинират органите за контрол на пазара и техните пълномощия във връзка с: качеството на бензиновите и дизеловите горива; намаляването на излъчванията от летливи органични съединения, които се дължат на потреблението на органични разтворители в някои лакове и бои и в артикули за пребоядисване на транспортните средства; субстанции, които нарушават озоновия пласт и флуорсъдържащи парникови газове; ръководство на химичните субстанции в независим тип, в смеси или в произведения и/или смеси.

Със законопроекта е планувана опция общинските стратегии за възстановяване качеството на атмосферния въздух по член 27 от закона да се оспорват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

Улеснява се достъпът до набори от данни на обществените институции през портала за отворени данни

 

Чрез препоръчаните от министъра на електронното ръководство промени в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) се основава опция за улеснение на достъпа до набори от данни посредством единната точка за достъп до отворени данни - порталът за отворени данни.

Това са част от измененията в ЗДОИ, които произтичат от признатата през 2019 година обновената правна рамка на повторното потребление на информация от публичния бранш и отворените данни - Директива (ЕС) 2019/1024 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш (OB L 172, 26.6.2019г., с. 56) (Директивата за отворени данни).

С директивата се цели по-лесен достъп до данни, съхранявани и предоставяни от организациите от публичния бранш, във формати, които са налични, елементарно откриваеми и могат наново да се употребяват посредством електронни средства. По тази причина с плана на акт се планува обществените институции да обезпечават на практика механизми за улеснение на съхраняването на документите, предоставени за наново потребление, в това число и посредством даване на информация по отношение на правата за наново потребление и наличните помощ и насоки. Предвидено е гратис да е и повторното потребление на динамичните данни, научноизследователските данни и наборите от данни с висока стойност.

Нов текст в ЗДОИ показва два метода на даване, при опция, на желаната от заявителя информация по електронен път - посредством издание на Портала за отворени данни и посредством квалифицирана услуга за електронна предложена поща, в това число и Системата за несъмнено електронно връчване. На Портала за отворени данни, организациите от публичния бранш би трябвало да обезпечат свободен обществен достъп до е-документи, информация и данни в машинночетим отворен формат, при разработка, надграждане или внедряване на осведомителни системи.

С предложенията се подчертава и на достъпа до социална информация през Платформата за достъп до социална информация поддържана от Министерския съвет.

 

Подобряват се разпоредбите за придобиване право на лов

 

Със свое разпореждане Министерският съвет промени и добави Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча. Промените целят възстановяване на разпоредбите за придобиване право на лов.

По този метод се ползва по-стриктен надзор върху лицата, придобиващи право на лов, като в това време се дава опция и за спомагателна изпитна сесия в границите на една и съща година. Преди изменението след осъществяване на курс претендентът поставя изпит и в случай че не го издържи, то той можеше да се яви едвам идната година и след нов курс.

Предвидено е средствата от вноските на ловните сдружения за стопанисване на дивеча да се разходват за подхранването и разселването му. С това се подсигурява осъществяване на ограниченията за увеличение на дивечовите ресурси и за битка с последствията от Африканска чума по свинете.

 

Одобрено е възлагане на Държавния авиационен оператор да прави услуга от общ стопански интерес - полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ

 

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Държавния авиационен оператор (ДАО). С измененията се планува ДАО да прави услуга от общ стопански интерес - полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ.

Приет е и план на Разпореждане на Министерския съвет за преустановяване на еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала " България Хели Мед Сървиз " ЕАД.

Целта на предлагания план е трайно и стабилно решение на въпроса за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ, проведена от страната. Същността на активността е бързо транспортиране на медицински личен състав или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), както и заболели или ранени лица. Услугата ще се дава от ДАО изцяло гратис, ще бъде еднообразно налична и ще се компенсира от страната. За осъществяване на активността, ДАО следва да получи удостоверение за авиационен оператор и SPA.HEMS утвърждение, издадено от основния шеф на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация ", при съблюдаване на законовите условия за това.

ДАО е действителен авиационен оператор, който има развита конструкция в административно, организационно и логистично отношение. Операторът е със сериозен дълготраен опит в безвредната летателна употреба на разнообразни видове въздухоплавателни средства. Със своите самолети и хеликоптери, той и все още може да извършва избрани полети за потребностите на Министерството на здравеопазването (air ambulance). Прибавяйки към своя флот вертолети (хеликоптери) за незабавна здравна помощ, с доста по-малко разноски на обществени средства, запаси и личен състав, ДАО може сполучливо да извършва заложените функционалности по HEMS, спрямо нов оператор, започвайки своето създаване изначало.

ДАО е юридическо лице, генералният шеф на което е вторичен разпоредник с бюджет към министъра на превоза и известията. На ДАО е предоставено осъществяването на полетите със особено предопределение и за него не са ползват наредбите на Закона за администрацията.

С възлагането на активността на ДАО се подсигурява доста по-лесно и безпроблемно взаимоотношението с другите ангажирани в активността държавни служби - Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на защитата. В плана е планувано преднамерено обвързване на министъра на превоза и известията, министъра на опазването на здравето, министъра на вътрешните работи и министъра на защитата да дефинират изискванията и реда за взаимоотношение при осъществяване на тези полети. По този метод транспортната услуга (извършването на полетите за потребностите на незабавната здравна помощ) няма да бъде изолирана, а ще бъде построена и изпълнявана при авансово открити правила на взаимоотношение с способените държавни управляващи.

 

Одобрен е план на съглашение с Кралство Саудитска Арабия

 

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Кралство Саудитска Арабия за основаване на Смесен комитет за използване на Генералното съглашение за съдействие сред държавното управление на Република България и държавното управление на Кралство Саудитска Арабия, като основа за водене на договаряния.

С подписването на Споразумението ще бъде основана нужната правна рамка за учредяването на Смесен комитет за използване на Генералното съглашение за съдействие сред държавното управление на Република България и държавното управление на Кралство Саудитска Арабия и осъществяване на неговата първа сесия. От българска страна Смесеният комитет ще се съпредседателства на министерско равнище.

Очакваните резултати от основаването и действието на Смесения комитет са разширение на икономическите връзки с Кралство Саудитска Арабия, основаване на предпоставки за увеличение на българския експорт и реализирането на съответни планове във всички области от съвместен интерес.

 

Правителството утвърди основаването на " Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Св. Анастасия " ЕООД, гр. Бургас

 

 

Министерският съвет одобри Решение за утвърждение основаването на " Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Св. Анастасия " ЕООД, гр. Бургас. Новото лечебно заведение ще бъде многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания, като се основава с Решение на Министерския съвет, в сходство с измененията в Закона за лечебните заведения.

Тригодишният бизнес проект за развиването на болница " Св. Анастасия " планува лечебното заведение да разполага със 133 болнични кревати.

Въз основа на постъпили от РЗИ и НЦОЗА данни и информация е направена сложна оценка по реда на член 37а, алинея 1 и 5 от Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Констатирано е, че реализирането на плана на община Бургас за откриване на лечебно заведение за болнична помощ само за деца дава отговор на потребностите и ще обезпечи високоспециализирано и сложно лекуване на пациентите, като ще способства за навременността и качеството на предоставяната педиатрична помощ освен в област Бургас, само че и в целия Югоизточен регион.

Разкриването на профилирано лечебно заведение за болнична помощ за деца е в унисон с анализите и рекомендациите в Националната здравна карта на дълготрайните потребности от здравни услуги призната с Решение № 1073 от 29.12.2022г. на Министерския съвет.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и мнение от НЗОК, съгласно което новите действия " ще бъдат планувани във финансовите проекти на НЗОК за интервала от 2027 година ".

 

Удължава се срокът на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България

 

Министерският съвет одобри Решение за изменение и допълнение на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, призната с РМС №317 от 2022 година С решението се удължава срокът на деяние на Програмата до 31 март 2023 година при настоящите сега условия.

С измененията Министерството на туризма като админ на Програмата има право да изисква декларация за сходство от законния представител на претендента за помощта. Така се ускорява контролът по отчетността на предоставяните услуги. Декларацията ще бъде подписвана с дипломиран електронен автограф и подписвана посредством Системата за несъмнено електронно връчване.

Документите за погашение на помощта се дават на Националния действен щаб за подкрепяне работата на работните групи към него.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР