Одеската трагедия беше преди 8 години. На 2 май 2014

...
Одеската трагедия беше преди 8 години. На 2 май 2014
Коментари Харесай

Одеският Хатин

Одеската покруса беше преди 8 години. На 2 май 2014 година постсъветска Украйна беше превърната в нацистки „ Райх “. На този ден украинските нацисти подпалиха Дома на профсъюзите в Одеса, където се пробваха да се укрият съперниците на Майдана. Тогава починаха 48 души, над 200 бяха ранени.

Украинските управляващи организираха следствие, като в началото бяха повдигнати обвинявания против 26 души. Тогава шефът на Министерството на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков сподели, че е открита самоличността на всички причинители на случая.

Според управляващите в Киев виновниците за нещастието принадлежат на последователите на антимайдана. Сред поддръжниците на Майдана, които в действителност направиха държавния прелом през февруари 2014 година, не бяха открити причинители. Всъщност режимът в Киев одобри версията, че съперниците на Майдана са се „ изгорили “. В резултат на това причинителите на клането в никакъв случай не са били осъдени.

Противостоенето в Одеса

През пролетта на 2014 година, на фона на политическата рецесия от февруарския прелом в Киев (Майдан), когато законното държавно управление беше свалено от радикали, подкрепяни от Запада и някои от олигарсите, Украйна стартира да се разпада. Крим с поддръжката на Русия се причисли към Руската федерация. В Харков, Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон, Одеса и други райони на историческия ляв бряг и Новороссия излязоха последователи на децентрализацията, федерализацията на Украйна и концепцията за даването на съветския език на държавен статут.

В западната част на Украйна и Киев надвиха последователите на доближаването с Европейски Съюз и НАТО, радикали и националисти, които бяха спонсорирани от представители на едрия бизнес, обогатявайки се посредством плячкосване на страната.

Обществото също се разцепи в Одеса: уличният лагер на съперниците на Майдана и последователите на ориентацията на Украйна към Русия беше ситуиран на Куликово поле, западниците се събраха пред паметника на кмета у дьо Ришельо.

В Одеса се организираха всеобщи манифестации в отбрана на съветския език и правата на рускоезичното население, федерализирането на страната и отчитането на ползите на Югоизточна Украйна (Новороссия) в политиката на Киев, против десните радикали.

Имаше и доста последователи на провеждането на референдум по образеца на Крим, основаването на Одеската национална република и присъединението към Русия. Хората започнаха да клонят към тази концепция, когато схванаха, че новите управляващи не се интересуват от тяхното мнение и радикалите единствено ускоряват позициите си в Украйна. Сред лозунгите бяха следните:

„ Одеса и Москва са едно семейство “, „ Референдум “, „ Русия, Украйна, Беларус – дружно сме свята Русь “, „ Донбас, Луганск, ние сме с вас! “ и " Фашизмът няма да мине! "

И двете страни образуваха национални отряди, само че първоначално минаха без съществени конфликти. Скоро обаче киевският режим мина в решителна атака. В Одеска област и Одеса бяха заменени администрацията и управлението на правоприлагащите органи.

Междувременно интензивността на борбата нараства: борби, палежи, запалителни смеси и даже гранати. Тъй като локалните сили не бяха задоволителни и нямаше задоволително мотивация, радикали и националисти бяха доведени в Одеса от Киев и Харков. Включително бойци от Десния бранш и футболни почитатели, които бяха доминирани от радикални националистически настроения.

Трагедията

На 2 май 2014 година футболните почитатели, дружно с националистите, възнамеряваха за 15:00 часа. шествие в центъра на града. По същото време тук започнаха да се събират съперници на Майдана. Много групи бяха готови за улични конфликти: имаха защитни средства и оръжия. Скоро сред тях започнаха яростни конфликти с тояги, павета, коктейли Молотов, пневматични, травматични и огнестрелни оръжия. Шест души починаха, други бяха ранени.

Полицията беше неутрална. Според началника на полицията за социална сигурност на Главно ръководство на Министерство на вътрешните работи в Одеска област полковник Д. Фучеджи, полицията в Одеса е получила команда от Киев да не се намесва в събитията, а конфликтите са били предизвикани от членове на Десния бранш, облечени като последователи на антимайдана.

В изявление за съветския ефирен канал НТВ полковникът уточни секретаря на НСБОП Андрей Парубий и губернатора Владимир Немировски като основни виновници за нещастието на 2 май.

Част от антимайданистите, неспособни да устоят на превъзхождащите сили на съперника, се отдръпнаха в лагера си на Куликово поле, където се пробваха да провеждат защита. За самозащита вземат решение да употребяват Дома на профсъюзите, в който се укриха към 380 души.

В 8 часа вечерта, когато футболният мач завърши, радикалите нападнаха палатковия лагер и го изгориха. Тогава националистите обкръжиха Дома на профсъюзите и го подпалиха.

Огънят е зародил във фоайето на основния вход, където бранителите издигнаха барикади, които бяха цялостни със запалими предмети.

Приблизително в 19.20 - 19.40 часа е маркирано потреблението на коктейли Молотов. Запалиха се порти и барикади. Сигналът за пожара е подаден в 19.31 часа, и в случай че пожарната беше реагирала в точния момент, пожарът е можел да бъде сподавен и хората да бъдат избавени. Но това не беше направено и пламъкът продължи настъплението си.

Огънят от барикадата на първия етаж се популяризира до централното стълбище и площадките, димът стартира да се популяризира в офисите на 2-ри и 3-ти етаж. В 19,52 ч. вътре в постройката се появи непрекъсната двигателна сила. Предверието и основното стълбище са се трансформирали в голяма печка.

Хората, които стояха на прозорците на стълбищните кафези, бяха изгорени и започнаха да скачат под паника. В 19.53 имаше проблясък на газове, които се отделиха при нагряване на боята. Газовете мигновено се възпламениха и мигновено се появи пушек. Температурата на стълбите доближи 600 градуса.

Всички, които в този миг бяха на стълбите и се опитваха да излязат през покрива, незабавно починаха. И по този начин, на петия етаж на постройката по-късно са открити 15 тела на умряли от изгаряния на дихателните пътища и отравяне с артикули на горенето.

Едва в 20.16 часа на място са пристигнали екипи на пожарната, а в 20.30 часа е пуснат първият маркуч. Започна евакуацията на хора от постройката. По това време главните горими материали към този момент са били изгорели.

Футболните почитатели и радикалите действаха по друг метод: някои се опитваха да оказват помощ на хора, попаднали в рискова обстановка, до момента в който други продължаваха да громят и бият. Според формалната версия вследствие на пожара в Дома на профсъюзите починаха 48 души, а над 200 бяха ранени.

Украинските управляващи организираха публично следствие. Противниците на Майдана бяха оповестени за отговорни, само че никой не беше приет за отговорен измежду поддръжниците на държавния прелом.

Въпреки че главните уредници и виновници на нещастието са функционерите на киевския режим и управлението на Одеска област, които не предотвратиха спора. Напротив, те проведоха това кръвопролитие, с цел да подтиснат морално, психически своите съперници, поддръжници на Руския свят. Тези, които се пробваха да се опълчват на нацисткия, незаконен режим, който се раждаше в " Украйна ".

„ Одеският Хатин “ се трансформира в един от знаците на прераждането на постсъветска Украйна, където проруските настроения към момента бяха мощни, имаше сили, защитаващи паметта на Съюз на съветските социалистически републики и Великата отечествена война, в „ Украинския райх “. В нацисткия режим, изцяло зависещ на антируската политика на груповия Запад, воден от Съединените щати и ориентиран към война с Руския свят.

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР