Одеса винаги е била популярна туристическа дестинация - както за

...
Одеса винаги е била популярна туристическа дестинация - както за
Коментари Харесай

Одеса: когато туристите ги няма


Одеса постоянно е била известна туристическа дестинация - както за украинци, по този начин и за посетители от чужбина. Сега войната нанесе тежък удар на туризма. Как оцелява секторът - някогашна екскурзоводка споделя:

Одеса преди началото на съветската експанзия в Украйна

Преди началото на войната доста туристи идваха - на отмора или да преглеждат забележителностите. Гостите се любуваха на плажа, разглеждаха историческия център или пътуваха до близкия Билхород-Днистровски, с цел да видят най-голямата цитадела в Украйна. Но тези дни са окончателно отминали.

Преди войната работих като екскурзовод и пишех публикации за пътувания., след която всичко в родната ми Одеса се промени, е мъчително запечатана в паметта ми.

Объркване и дезориентация

В града цареше цялостно комплициране и дезориентация. В супермаркетите имаше опашки, хората се запасяваха с артикули, а пред банкоматите се образуваха дълги опашки, тъй като хората се притесняваха от вероятен срив на банковата система. Аз също се притеснявах по какъв начин всичко това ще се отрази на работата и на бъдещето ми.
Редакцията предлага
Улиците бяха съвсем празни, работеха само супермаркетите и аптеките. Всичко останало - кафенета, заведения за хранене, театри, места за занимания - беше затворило порти. Хората излизаха единствено за храна или разходка на кучетата си. Март беше стресиращ месец, само че с наближаването на април обстановката постепенно стартира да се разведрява. Кафенетата, салоните за хубост и магазините още веднъж отвориха. Хората още веднъж излизаха на открито, ходеха в парковете, а децата играеха по площадките.

Нощен живот към този момент няма

В момента се е завърнало някакво сходство на естествен живот. Ресторантите по основните улици още веднъж са отворили терасите си и отново можете да слушате улични музиканти, да посетите опера или балет или да извършите обиколка с рейс на града. Но войната продължава. Затова край административните здания са издигнати барикади от чували с пясък, а бул. " Приморски " - една от емблематичните и известни туристически забележителности - си остава затворен.

Повечето кафенета и заведения за хранене работят най-късно до 22 часа. Един час преди среднощ стартира полицейският час. Преди войната летните нощи в Одеса постоянно бяха отдадени на празненства, филми навън на плажа и концерти. Да се разхождаш из центъра на града в такива вечери бе очарователно прекарване. Сега нощният живот не съществува. Цари само злокобна тишина.

Как войната удари туризма

Пиковият туристически сезон в Одеса постоянно е бил лятото сред май и септември. През 2021 година над 3 милиона души посетиха Одеса - съвсем колкото във времената преди. Очакваше се тази година да е добра за туризма след облекченията на ограниченията. Но Русия нахлу в Украйна.

Днес множеството крайбрежни хотели страдат от ниска претовареност. Хотелите в центъра, историческата част на Одеса, се оправят малко по-добре, като в тях отсядат непознати публицисти и малко украински туристи.

Заради мините, плуването в морето е строго неразрешено. Преди войната, през лятото плажовете бяха цялостни с туристи. Сега е изцяло друго. Все още има смелчаци, които вървят на плаж или влизат в морето - макар възбраната. Но има трагични случаи на хора, починали от.

Култура и отдих във военно време

Музеите остават затворени, а някои към този момент даже са преместили сбирките си на безвредно място. Филхармонията остава отворена, а в парка на градската градина се организират благотворителни концерти. Партитата в нощните клубове са неразрешени.

Чували с пясък са насъбрани пред постройката на операта в Одеса

Чували с пясък обкръжават Одеския спектакъл за опера и балет, който е лимитирал посещаемостта си до 30 %. Ако се включи сирена за въздушна паника, представленията се приключват, а на посетителите се дава опция да изоставен постройката или да се скрият в леговище под театъра. В случай, че паниката продължи по-малко от час, представлението се възобновява. В противоположен случай то се стопира и феновете могат да употребяват същия билет за идващото зрелище.

Новата действителност

Обикновено през лятото развеждах групи задгранични туристи из Одеса. През уикендите организирах до три обиколки дневно за украинци. С началото на войната изгубих тази работа и в случай че би трябвало да съм почтен, не мога да си показва по кое време ще мога да се върна към предходния си живот. Нямаме визия какво може да ни донесе утрешният ден, не на последно място и тъй като обстановката на фронта се трансформира ежечасно.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР