Очната емболия трябва да се отстрани до 6-ия часЗачервяването на

...
Очната емболия трябва да се отстрани до 6-ия часЗачервяването на
Коментари Харесай

Д-р Веселин Даскалов, офталмолог: Ковид може да причини слепота

Очната емболия би трябвало да се в профил до 6-ия час

Зачервяването на склерата е предизвестие за ковид

Зачестяват съдовите болести на ретината като късен постковид признак, сигнализира офталмологът доктор Веселин Даскалов, шеф на Специализирана очна болница “Пентаграм”. Оплакванията могат да се проявят директно след болестта, само че появяването им може да отнеме и месеци - от 1-2, до половин година.

Три са най-сериозните затруднения, които офталмологът е открил в практиката си. Едното е тромбоза, водеща до задръстване на централната вена на ретината или неин клон, което клинично се изявява с утежняване или даже загуба на зрението. Другото затруднение е инфаркт на зрителния нерв. При него се запушват дребните кръвоносни съдове към изхода на зрителния нерв, което може да докара до частична или практическа слепота. Третото затруднение - очна емболия - съставлява задръстване на централната артерия на ретината. “Това е остро трагично положение, при което човек внезапно усеща, че пред очите му се спуска тъмна пелена - изяснява доктор Даскалов. - Първосигналната му реакция е да намерения, че е колабирал. След 10 минути обаче той открива, че не е колабирал, а просто не вижда.”

Най-честата причина за очната емболия са ритъмните нарушавания на сърцето в резултат на ковид, а също и усилването на тромботичните процеси. Състоянието е извънредно незабавно и в случай че до 6-ия час не се отпуши засегнатият кръвоносен съд, зрението се губи, предизвестява офталмологът.

Лекарите в Обединеното кралство, където Омикрон първо се популяризира всеобщо, сигнализират, че при тази вариация на вируса проблемите с очите могат да бъдат освен постковид синдром, само че и сигнал, че човек е притежател на болестта.

Зачервяване на окото или развиване на конюнктивит е първият признак, доста преди човек да вдигне температура или да получи тресчица. Особено при млади, имунизирани хора, това може да остане и единственият признак, че са носители на вируса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР