Очите са не само изключително важен орган за човека, но

...
Очите са не само изключително важен орган за човека, но
Коментари Харесай

Най-редките и нетипични цветове на човешките очи

Очите са освен извънредно значим орган за индивида, само че е и една от най-красивата елементи от тялото. Чрез тях освен възприемаме света към нас, само че и показваме своите усеща и положения.

Ирисът на окото е най-привлекателната част от него. Той може да бъде обагрен в различни нюанси - от тъмни, съвсем черни, до напълно светли, сини сили зелени оттенъци. Нещо, което зависи от вариациите на гените.

При някои хора се срещат в действителност редки и нетипични цветове на очите. Те са резултат от генетични разновидности, които засягат количеството или типа на пигментацията в ириса.

Ето някои от тях, подбрани от Healthily.

Kехлибарени

Това е един от най-редките цвят на очите. Представлява комбинация от кафяво и жълто и постоянно се разказва като златист или наподобяващ мед. Това се дължи на отлагането на жълт пигмент в ириса, наименуван липохром.
 Снимка 616812

Най-често се срещат в Азия и Южна Америка, въпреки и да могат да бъдат открити и в други елементи на света.

Виолетови

Също необичаен и нехарактерен цвят. Той е резултат от неналичието на меланин в ириса, което кара очите да наподобяват виолетови.
 Снимка 616815

Характерни са за хората с албинизъм - генетично положение, провокирано от нарушаване в образуването на пигмента меланин.

Черни

Много тъмните очи имат огромно количество меланин, поради което те наподобяват съвсем черни.
 Снимка 616817

Черният цвят могже да се дължат и на рядко, генетично положение, наречени аниридия. Характеризира се с цялостна или частична липса на ирис и може да засегне отчасти или напълно зрението.

Зелени

Едва 2% от популацията в света има зелен цвят на очите. Те са резултат от ниско количество меланин и съществуването на жълтия пигмент липохром.
 Снимка 616814

Всъщност този цвят очи не е в действителност зелен. Всичко се дължи на характерното изкривяване на светлината, което основава илюзията за цвета.

Сини очи

Синьото в другите му оттенъци е най-светлият вероятен цвят, който може да се срещне при очите. Те са красиви, само че и извънредно чувствителни и податливи на увреждания от ултравиолетовите лъчи.
 Снимка 616813

След кафявия, синият е най-често срещания при хората цвят на очите.

Кафяви очи

Най-разпространени в международен мащаб са тъмните очи. Кафявото е преобладаващ в човешкия тип и в доста елементи на света е съвсем единственият цвят, присъстващ в ириса.
 Снимка 616816

По-рядко се среща в страните към Балтийско море и в Скандинавия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР