Очите ни са нашият прозорец към света. Те ни дават

...
Очите ни са нашият прозорец към света. Те ни дават
Коментари Харесай

15 октомври - Международен ден на белия бастун

Очите ни са нашият прозорец към света. Те ни дават опция да забележим цвета и чудесния свят към нас в цялата му хубост. Но не всеки е блажен с магията на зрението, споделят от Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов във Варна.

Защо означаваме Световния ден на белия бастун?

Денят на белия бастун припомня на света за значимостта му като инструмент за самостоятелен живот на слепи и слабовиждащи хора.

Зрителните увреждания засягат към 2,2 милиарда души в международен мащаб, като броят им може да наподобява дребен спрямо общата бройка на популацията в света, само че не го прави по-малък проблем за решение. Животът без способността да виждаме нещата към нас към този момент е задоволително предизвикателство и съчетаването му с бариерите, както обществени, по този начин и физически, го трансформира в по-сложна задача.

За да отчетем достиженията на хората, преодолели зрителните си ограничавания и постигащи триумфи, всяка година на 15 октомври се отбелязва Световният ден на белия бастун. Белият бастун е най-лесно разпознаваемият знак на човек с повредено зрение по целия свят. Той е определен за знак, с цел да подчертае решимостта на човешката воля да победи против всевъзможни несгоди, които в тази ситуация са неналичието на зрение.

История

Денят е маркиран за първи път през 1964 година в Съединени американски щати от президента Линдън Джонсън. През 2011 година президентът Барак Обама разгласи този ден за Ден на равенството на слепите американци. Днес този ден се отбелязва по целия свят и признава придвижването на слепи хора от взаимозависимост до интензивно присъединяване в обществото.

Докато софтуерният прогрес продължава да усъвършенства живота на слепите и хората с повредено зрение, белият бастун продължава да бъде съществена нужда за водене на самостоятелен и работлив живот. Белият бастун уголемява сетивата на индивида, като разрешава да преодолява неравни настилки и трудностите по пътя си, само че също по този начин обезпечава равнище на сигурност като сигнал за зрящите хора.

Важно е да не прекъсвате пътя на някой с бял бастун или да го насочвате в друга посока

Самостоятелността, която незрящите реализират посредством дългия бял бастун, обаче не е безспорна. При избрани обстановки останалите участници в придвижването - пешеходци и водачи на транспортни средства, могат тактично да оказват помощ на незрящите. Това най-често се постанова, когато невиждащите пресичат контролирани и нерегулирани кръстовища, улици с интензивно придвижване или минават по тротоари, мъчно проходими заради строително-ремонтни действия. При среща на човек с бял бастун жителите би трябвало да имат подготвеност да предложат и в случай че невиждащият одобри, да му окажат помощ. Съгласие на незрящия е належащо, тъй като в доста случаи с помощта на своя бастун и опит той прекомерно сполучливо се ориентира и придвижва и в действителност не се нуждае от подкрепяне.

С отбелязване на Деня на белия бастун, ние се надяваме да се разпространява смисъла на правото на незрящи и слабовиждащи хора да се придвижват независимо и безвредно в общодостъпна среда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР