Очилата за смесена реалност на Apple и Meta са сред

...
Коментари Харесай

Новите AR/VR очила на Apple и Meta ще шокират феновете


Очилата за смесена действителност на Apple и Meta са измежду най-дългоочакваните артикули на ИТ пазара, само че те ще шокират потребителите, загатват анализатори (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните колоси Apple и Meta се готвят да пуснат на пазара през 2023 година носими устройства вид „ очила “ за смесена действителност. Тези нови джаджи биха могли, най-накрая, да изпълнят обещанието на ИТ промишлеността – да трансформира устройствата, които се носят на главата, в идната гражданска война в света на персоналните компютри. Но едно огромно предизвикателство хвърля сянка дръзките планове: ценовият потрес.

Най-търгуваните слушалки за виртуална действителност, Meta Quest 2, сега се продават на дребно за към 400 $ и заемат 78% от зараждащия се VR пазар, по данни на IDC за 2021 година Потребителите, които желаят технологията от последващо потомство, ще би трябвало да похарчат доста повече.

Предстоящите „ слушалки за смесена действителност ” от висок клас на Meta, с кодово име Cambria, се чака да костват минимум 800 $, заяви компанията по-рано тази година. Говори се, че аналогичното устройство на Apple може да коства хиляди долари.

Кой ще желае да заплати толкоз доста?

За да развият пазара, Apple и Meta ще би трябвало да убедят потребителите, че по-усъвършенстваните им AR/VR технологии ще си костват инвестицията. Говори се, че и двете компании залагат на нова технология, наречена „ преходна “ смесена действителност. Това вероятно е преимущество, само че не е ясно дали то ще е задоволително, с цел да убеди запалянковците да дадат огромните суми, които ще стоят на етикетите на продуктите.

Какво е „ преходната “ смесена действителност?

Със съществуващите VR устройства преживяването е лимитирано до това, което се вижда на екрана на слушалките. При „ преходната “ смесена действителност мощни камери от външната страна на VR слушалките снимат видео от външния свят и го изпращат до екраните, които стоят пред очите на потребителя. Това разрешава на разработчиците да си „ играят “ със смесена действителност, наслагвайки програмен продукт или графика върху видео-образа от действителния свят извън.

Поддръжниците на концепцията за смесената действителност споделят, че в последна сметка в бъдеще тази технология ще бъде побрана в чифт леки очила с транспарантни стъкла. Но това е в далечното бъдеще.

В моментa AR/VR очилата са огромни и тежки, а екраните пред очите на потребителя са със скромни благоприятни условия откъм подробност на изображението. За да показват реалистично изглеждащо външната картина, те би трябвало да са с доста висока резолюция – нещо от вида на 3500 точки на инч, само че към този момент сходна резолюция е непостижима заради незадоволителната изчислителна мощност на сходни системи.

Накратко, почитателите ще би трябвало да почакат още няколко години, преди да видят на пазара очила за „ преходна “ смесена действителност, които в действителност са качествени и задоволително леки, с цел да се носят на драго сърце.

Техните първообрази, които чакаме да се появят от Apple и Meta, ще са към момента много „ недодялани “, само че за сметка на това скъпи. Дали ще имат триумф?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР