Очевидно стремейки се към избори 2 в 1 президентът Румен

...
Очевидно стремейки се към избори 2 в 1 президентът Румен
Коментари Харесай

Радев се консултира с кандидат-премиерите, докато Борисов прави отвод на своите

Очевидно стремейки се към избори 2 в 1 президентът Румен Радев връчи още през днешния ден третия мандат за сформиране на държавно управление, който предстоящо му бе върнат, и незабавно инициира срещи с евентуалните кандидат-премиери на бъдещото служебно държавно управление - от " домовата книга " с общо 10 имена (вече осем), както самичък се изрази наскоро.

Така на " Дондуков 2 " за диалог пристигнаха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев и шефът на Българската национална банка Димитър Радев.

Дотук добре. Но през днешния ден гуверньорът на Българска народна банка даде да се разбере, че не е най-удачната кандидатура за министър председател. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък " отстреля " Росен Желязков и Димитър Главчев - и двамата основни фигури на партията, още рано сутринта. Омбудсманът Диана Ковачева пък, знае се, встъпва на 17 април като арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, а заместничката й Елена Чернева-Маркова безшумно подаде оставка и още по-тихо тя бе просто установена от трибуната на Народното събрание.

Така още през вчерашния ден кандидат-премиерите понижиха с двама.

След поредност от медийни изявления, в това число в Клуб Z, че с последните конституционни промени, всеобщо фрагменти на ГЕРБ се оказаха в листата с евентуалните служебни министър-председатели, водачът на партията съобщи: " Единственото, което държа и няма да го разреша по никакъв метод, е да е Росен Желязков. А същински се надявам президентът да не уточни и Димитър Главчев, тъй като те биха били свързани по някакъв метод с ГЕРБ. "
 Румен Радев с Росен Желязков. Снимка Президентство
Макар Главчев (бивш народен представител и ръководител на Народното събрание от ГЕРБ) да бе определен за ръководител на Сметната палата предходната година като номинация на ГЕРБ, да бе на чувания и прочие около избора, през днешния ден Борисов съобщи, че не го е виждал от 7,8,10 години. За Желязков пък уточни, че щял да впрегне цялата мощност на партията да не бъде посочен за министър председател.
 Румен Радев с Димитър Главчев. Снимка Президентство
Двамата, на които водачът направи " отказ ", не коментираха след диалозите си с президента.

Това обаче направи шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред президентството (пак номинация на ГЕРБ, определен за още един мандат). 

" Не е добра концепция Българска народна банка да се въвлича в политическия развой. Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време.

Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва, е, че има и колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са доста експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности. Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф ", съобщи Димитър Радев.

Управителят на Българска народна банка изясни, че това значително се отнася и за неговите заместници, които също са в листата на Конституцията като евентуални кандидат-премиери. Подуправители са Петър Чобанов (номинация на Движение за права и свободи - някогашен народен представител от Движението и министър на финансите в кабинета " Орешарски " ), Андрей Гюров (номинация на ПП-ДБ, някогашен народен представител от ПП) и Радослав Миленков (избран през 2019 година в мандата на последния кабинет " Борисов " ). 
Кой остава?
Конституцията вменява на президента отговорността да уточни премиера. Така че Румен Радев може да се съобрази, а може и да не се съобрази с настояванията на Борисов и съображенията на управлението на Българска народна банка. Но в случай че приемем, че се съобрази, то от " домовата книга " изпадат Ковачева, Маркова, Желязков, Главчев, Радев, Чобанов, Гюров и Миленков - общо осем души на брой.

Така остават заместник-председателите на Сметната палата - Горица Грънчарова - Кожарева (свързвана в медийни изявления и политически изказвания с ДПС) и Тошко Тодоров (кадър на ГЕРБ и ДАНС) - и двамата избирани през 2015 година (когато ГЕРБ управляваше с Реформаторския блок, АБВ и така наречен патриоти). Случайно или не, близки до Движение за права и свободи медии авансово " сондираха " Кожарева като следващия служебен министър председател. 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР