Очевидно ограничението на мощността до 4096 W може да се

...
Очевидно ограничението на мощността до 4096 W може да се
Коментари Харесай

Срива ли се вашият Intel Core i9-13900K в игрите? Може да са виновни настройките на BIOS на дънната платка – засегнати са и други процесори на Intel от висок клас

Очевидно ограничаването на мощността до 4096 W може да се окаже неприятна концепция.

4096 W не са печатна неточност. Това е единствено оптималното ограничаване на мощността за вашата дънна платка (PL1), което е потребно да зададете в настройките на BIOS-а, с цел да може вашият процесор да черпи толкоз сила, колкото му е нужна. Това е просто оптимално допустимата мощ, която може да бъде заложена в BIOS-а. Само че в случай че се зададе по-ниска граница, процесорът ще се опита да се приспособява посредством тротлинг и други способи. Само че при тези процесори това води до крашването на редица игри.

Все повече консуматори на компютри с процесорите Core i9-13900K и Core i7-13700K оповестяват за сривове в някои от най-новите игри, нормално съпроводени от неточност за липса на видеопамет. Това не са единствено инцидентни крайни консуматори: експертите на WCCFTech и tomshardware също се сблъскаха с този проблем. Има и нова тематика във форума на Steam по този въпрос. Като се има поради, че процесорите на Intel са едни от най-хубавите процесори за игри, това е изключително мъчителен проблем. Нещата започнаха прекалено много да се объркват.

Специалистът по графични процесори на tomshardware изследва въпроса. В последна сметка той откри главната причина. Това са настройките по дифолт на зареждането и ограничаването на тока на неговата дънна платка. И двете бяха настроени на в действителност „ неограничени “ – 4096 W и 4096 А. Те са си такива след зареждане на усъвършенстваните настройки на BIOS по дифолт. Точно това се е случило с Core i9-13900K и макар че до момента множеството известия се отнасят за 13900K и 13700K, процесорите Core i9-14900K и Core i7-14700K също могат да бъдат наранени. Особено като се има поради, че са от еднакъв силиций.

Оплакванията за проблеми със стабилността на 13900K и 13700K към момента не са необятно публикувани. Но те са най-силно изразени в няколко игри. Особено в тези с компилация на шейдърите. Това даже не е единствено слух, който се популяризира по форумите, защото най-малко двама разработчици и самата Nvidia категорично обърнаха внимание на „ out of video memory„. За нея нормално се счита, че е проблем на графичния процесор, само че в действителност е обвързвана с процесорите от 13-о потомство.

Gearbox и Fatshark, които създават надлежно Remnant 2 и Vermintide 2, означиха тъкмо тези проблеми и ги ограничиха до 13900K, а съгласно Fatshark – и до 13700K.

От Gearbox даже споделят:

„ Ако се сблъскате с този проблем, евентуално ще го видите и в други DX12 игри “.

Това значи, че казусът не е характерен единствено на Remnant 2. Проблемът даже не е толкоз нов, защото предизвестията на Gearbox бяха направени още през август.

Джаред Уолтън от tomshardware е забелязал този проблем в много игри: В този случай той е имал опцията да се запознае с разнообразни образци. Това са Alan Wake 2, Hogwarts Legacy, Horizon Zero Dawn, Immortals of Aveum, Metro Exodus Enhanced Edition и The Last of Us, Part 1. Но Hogwarts, Horizon и The Last of Us са изключително мъчителни образци в неговия случай и при „ стоковите “ настройки се срутват по време на процеса на компилиране на шейкърите. При това в цели 90% от случаите. И по този начин, какво става?

От своя страна Nvidia заяви на потребителите, че:

„ Въпреки че играта споделя, че казусът е във вашата VRAM… Изглежда, че игрите на Unreal Engine 5 имат някои проблеми с този съответен чип (и евентуално с другите процесори Intel от 13-о поколение) “.

Nvidia и двамата разработчици предложиха на потребителите, които се сблъскват с тези сривове при 13900K и другите процесори, да понижат тактовата периодичност на чиповете си с към 200 MHz. Очевидният минус на това е, че се понижава продуктивността, което не е напълно идеално. Но други хора откриха някои други решения, които наподобява работят също толкоз добре.

Основната причина за тези проблеми съгласно следствието на tomshardware е обвързвана с високите предели на мощността и тока по дифолт, които някои дънни платки могат да употребяват. Имайте поради, че мощността, токът, напрежението и честотата са взаимосвързани, тъй че измененията в едно от тях оказват въздействие върху останалите. Понижаването на тактовата периодичност, понижаването на напрежението или ограничението на мощността/тока на процесора наподобява са годни способи за заобикаляне на казуса.

Максималният TDP по дифолт на Intel за 13900K е 253 вата, макар че той елементарно може да използва 300 вата или повече, когато му бъде заложено по-високо ограничаване на мощността. При тестванията ръчното задаване на ограничаването на мощността на 275-300 вата и на ограничаването на тока на 350 А се оказа изцяло устойчиво решение за процесора 13900K. Това постанова да се влезе в разширените настройки на процесора в BIOS, с цел да се трансформират границите PL1/PL2. В тоизи съответен случай те се назовават къси и дълги граници на зареждането. Междувременно рестриктивните мерки на мощността и тока по дифолт „ Auto “ на дънната платка основават проблеми с неустойчивостта. Те подхождат на ограничаване на мощността от 4096 вата и 4096 ампера.

Съобщава се, че няколко други консуматори са постигнали триумф, като са понижили мощността на своите процесори. Отново, P = I*V (мощността е равна на тока, умножен по напрежението), тъй че смяната на един от тези фактори евентуално може да докара до триумф. Мощността, токът и напрежението могат да варират и според от честотата и по този метод предлагането на Nvidia за намаление на тактовата периодичност с 200 MHz евентуално също работи за доста хора, които са наранени от този съответен проблем.

Имайте поради, че можете да употребявате принадлежности като Extreme Tuning Utility на Intel, с цел да измененията тези настройки в границите на Windows. Крайният резултат е същият, макар че е за предпочитане да настройвате BIOS, а не XTU, защото записаните там промени са непрекъснати и не изискват инсталиране на спомагателен програмен продукт.

При предходните процесори на Intel задаването на неуместно високи стойности на TDP или на тока като цяло нямаше значение, защото комплицираните правила за повишение на честотата дефинират какъв брой действителна мощ и ток се употребяват. Съществуват защитни механизми, които предотвратяват повреждането на процесора. Въпреки това, по-специално 13900K може да бъде отрицателно повлиян от тези високи или неограничени настройки на мощността.

Не е напълно ясно за какво 13900K страда от тези проблеми с неустойчивостта и по какъв начин тъкмо понижаването на тактовата периодичност, намаляването на границите на мощността/тока и undervolting-ът предотвратяват по-нататъшни сривове. Очевидно е, че нещо не е наред с някои от тези процесори. Дали те са „ дефектни “, или просто не са способни да работят с настройките отвън спецификациите, употребявани от доста дънни платки? Защото се знае за други случаи, при които един 13900K работи добре, а различен 13900K – не. Това значи, че тук евентуално е в действие по този начин наречената силициева лотария.

В последна сметка зареждането може да се окаже същински проблем при процесорите Raptor Lake на Intel. Намалените предели на мощността и тока да вземем за пример намаляват оптималните температури на процесора с към 15С. Интересно е, че сривовете настъпват при температура на чипа незабавно след 100 градуса по Целзий. А може би става въпрос за проблем с Vdroop и калибрирането на товарната верига, които при неправилна настройка могат да доведат до това процесорът да получава прекалено много или прекомерно малко напрежение, изключително в случай че ненадейно се увеличи или понижи тактовата периодичност.

И най-после, в случай че употребявате Core i9 или i7 от 13-то или 14-то потомство и се сблъсквате с тези сривове при избрани игри, можете да намалите тактовата периодичност. Можете и да понижите напрежението или да зададете ограничаване на мощността/тока на вашия процесор. Има огромна възможност това да реши казуса.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР