Очевидно е, че няма възможност за съставяне на правителство оттук

...
Очевидно е, че няма възможност за съставяне на правителство оттук
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Няма шанс за съставяне на правителство. Процедурите ще се извървят бързо

" Очевидно е, че няма опция за сформиране на държавно управление оттук насетне - дали поради липса на поддръжка, дали поради към този момент изчерпани благоприятни условия за договаряния. Процедурите ще се извървят задоволително бързо ", изясни пред БНР политологът Христо Панчугов.

Парламентарната рулетка се завърта за повторно. В 15 часа през днешния ден президентът ще връчи досието с втория мандат на претендент за министър-председател, номиниран от " Продължаваме промяната " – " Демократична България ".

Шансът им да сформират държавно управление наподобява нулев след прекратените договаряния сред първите две обединения, които не се схванаха по какъв начин да продължи деветмесечното им общо ръководство и в бъдеще.

" Не мисля, че слънцето е на път да се покаже. Бойко Борисов и разнообразни представители на ГЕРБ не слагат под подозрение обстоятелството, че отиваме на предварителни избори. Очевидно е, че доверието сред двете обединения, участващи в този развой, е на извънредно ниско равнище ".

Панчугов проучва предлагането на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС вторият мандат за сформиране на държавно управление да е народен и общ.

" И двете обединения нямат особена изгода сега да се отиде на избори. Но има предпочитание да се ръководи ".

" И двете обединения се държаха като сюрпризирани от нуждата да предоговарят нещо. Това им изигра неприятна смешка ", уточни политологът.

Той разяснява думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че е имало напън извън за заемането на позицията на вътрешния министър.

" Нещо неприемливо, нещо фактически излагащо за България, тъй като от страни, в това число и нечленки на Европейски Съюз, започнаха да се обаждат от името на Кирил Петков да ме натиснат за вътрешния министър ", съобщи Борисов.

" Постигането на това съглашение за ръководство още веднъж беше артикул на желанието да се внуши външнополитически напън. Този роман подкопава устоите на българския политически развой. По тази причина в никакъв случай няма да се трансформира в формален. Няма да забележим вдишване на отговорност ", уточни политилогът.

Не мисля, че някой ще завоюва нещо от това, което се случи през последната седмица, означи Панчугов.

" Дори и да има някаква краткосрочна победа, тя няма да е за сметка на по-голямата политическа незаинтересованост. Дори да бъдат мобилизирани партийни ядра в оптималната степен, това надали може да се брои за политическа победа, нито ще реши уравнението за основаване на идващото ръководство в България.

Основният фокус сега е да се трансформира разказът за това кой е отговорен, да се обвинят другите.

Трибуната на Народното събрание е главно място, където да се води политически диалог за бъдещето на страната. Той минава през това да се убеждават хора да гласоподават за една или друга политическа групировка. Големият въпрос е дали ще забележим неуместни политически решения в името на краткосрочни политически победи. Не чакам с тази процедура да се реализира кой знае какъв триумф. Очакванията на българските жители са разнообразни, " изясни политологът.

Служебните държавни управления към този момент не биха си разрешавали да вършат нещата, които правеха преди този момент, уточни още Христо Панчугов в предаването " Преди всички ".

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР