Очевидно е, че има разпореждане към кметове на общини да

Очевидно е, че има разпореждане към кметове на общини да ...

Стойчо Кацаров: Има политически заръки към кметове да не разкриват Cоvid зони в поликлиники


Очевидно е, че има разпореждане към кметове на общини да се въздържат и да не допускат общински диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) да сключват договори за разкриване на Covid зони. Това коментира министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в събота пред БНТ относно проблемите около разкриването на зоните, които трябва да осигурят безплатни прегледи, изследвания и лекарства за хората с леки и средно тежки симптоми на коронавирус.

Кацаров призна, че процесът върви по-бавно, отколкото му се иска. Той обясни, че са се наложили нормативни промени, защото такова нещо се прави за първи път, но наред с това има и политическа намеса и опит да се саботира процесът.

По думите му присъственото обучение ще продължи до края на учебната година, освен ако не навлезем в тъмночервената зона.

"Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца. Продължава при децата да протича по-леко заболяването. Относно случаи на смъртност при деца, те са с тежки увреждания", допълни Кацаров.