Очевидно е, че блокът БРИКС еволюира от първоначалната си икономическа

...
Очевидно е, че блокът БРИКС еволюира от първоначалната си икономическа
Коментари Харесай

БРИКС: От икономика до политика – разрастващата се сила на глобалната сцена

Очевидно е, че блокът БРИКС еволюира от първичната си икономическа устременост към по-политически насочена групировка.

Решението на блока да сътвори собствен личен клуб през 2009 година, вместо да се причисли към разширената Г-7, алармира за желанието им да избягат от възприеманото владичество на Запада и да утвърдят въздействието си на международната сцена.

Прогнозите са, че до 2030 година страните от БРИКС ще съставляват 45% от международния Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба, което в допълнение ще затвърди смисъла им в международната стопанска система.

Включването на Южна Африка в блока през 2010 година беше значим ход, който даде подтик на нейната администрация и разреши на БРИКС да се снабди с основен африкански състезател и районен водач.

Оттогава насам страните от БРИКС все по-ясно показват нуждата от реформиране на международните институции, което демонстрира по-широка политическа стратегия оттатък икономическото съдействие.

С наближаването на 15-ата среща на върха в Йоханесбург опцията за разширение на блока БРИКС е тематика на разискване в медиите.

Макар че в предоставения текст не се загатват съответните страни, които желаят да се причислят, той акцентира интереса на други страни, изключително от световния юг, да се причислят към блока, с цел да укрепят позициите си на интернационалната сцена и да разнообразят партньорствата си настрана от възприеманата доминация на Запада.

Срещата на върха дава опция на съществуващите членове на БРИКС да усъвършенстват в допълнение вътрешното си доближаване и да обсъдят бъдещите си функции и партньорства на международната платформа.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР