Очевидно е, че аз съм в синхрон с Републиканската партия,

...
Очевидно е, че аз съм в синхрон с Републиканската партия,
Коментари Харесай

Имаше ли повод Мелони да се почувства като Пепеляшка по време на визитата си във Вашингтон

" Очевидно е, че аз съм в синхрон с Републиканската партия, само че това не ми пречи да имам отлични връзки с президента на Съединени американски щати ", съобщи Мелони

Имаше ли мотив италианската премиерка Джорджа Мелони да се почувства като Пепеляшка по време на визитата си във Вашингтон? Това се питат италиански медии. Въпросът бе подбуден от няколко неща. Първо президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изчака да минат девет месеца от идването на Мелони на власт, с цел да я предложения на публична аудиенция в Белия дом. Срещата сред двамата се състоя на 27 юли. В началото й Мелони и Байдън направиха изказвания за медиите. Но след срещата обща конференция нямаше. Това породи недоволството на американски публицисти, а за италиански медии това беше още един мотив в интерес на хипотезата, че Мелони е била третирана като Пепеляшка в Белия дом.

През деветте месеца, през които бе на власт, Мелони се видя с доста водачи. В коридорите на редица конгреси тя имаше срещи с френския президент, с украинския водач, с водачи от Европейски Съюз, от Г-7, от Съвета на Европа. Мелони имаше срещи и с редица африкански водачи, някои от които със противоречиви репутации. Тя беше три пъти за месец в Тунис за среща с президента Каис Сайед, набеждаван в авторитарност, имаше среща през април с премиера на Етиопия Абий Ахмед, за който се приказва не заслужавал Нобеловата си премия за мир поради спора в етиопския щат Тигре, а напролет организира в Рим и среща със мощния човек на либийския изток Халифа Хафтар, за който се твърди, че е подкрепян от " Вагнер ".

Едва след всички тези срещи тя се видя публично с Байдън в Белия дом. Но не може да се каже, че поканата да посети Вашингтон е закъсняла, тъй като преди този момент двамата имаха опция да беседват на срещите на върха на Г-20 в Индонезия и на Г-7 в Япония, а наскоро и на срещата на върха на НАТО в Литва. Не бива да се не помни и, че формалната среща на Мелони с френския президент Еманюел Макрон също се организира много след идването на Мелони на власт  - осем месеца по-късно.

След срещата с Байдън Мелони даде конференция в италианското посолство във Вашингтон. Там тя обрисува диалога си с Байдън в Овалния кабинет на Белия дом като " една дълга среща, една среща, по време на която потвърдихме нашия стабилен съюз, стратегическо партньорство и дълбокото другарство, което сплотява Съединени американски щати и Италия ".

" Очевидно е, че аз съм в синхрон с Републиканската партия, само че това не ми пречи да имам отлични връзки с президента на Съединени американски щати ", съобщи също по този начин италианският министър председател на същата конференция в отговор на въпрос дали поддържа кандидатурата на републиканеца Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. От нейния отговор сред прочее по този начин и не стана ясно дали тя поддържа или не Тръмп, отбелязва Ройтерс.

" С Байдън обсъдихме идното италианско председателство на Г-7. От страна на Съединени американски щати има огромни упования и огромна поддръжка за нас. Възстановяването на Украйна и връзките с Африка ще бъдат в центъра на италианското председателство на Г-7 ", разясни още италианският министър председател след срещата с Байдън.

Тя сподели, че друга наранена тематика е била Африка. " На Африка в предишното Европа и Западът не придадоха задоволително значение. Африка не е един безпаричен континент, а един богат континент ", сподели в тази връзка Мелони. А след това добави, че е срещнала схващане и предпочитание за съдействие от страна на Байдън по италианския " План Матей " за Африка, който тя популяризира по време на всяка своя среща с непознат водач. " Диалогът сред Европа и Съединени американски щати е фундаментален, с цел да изградим дружно нови връзки и обща тактика ", съобщи Мелони, визирайки Африка и предварителната защита на миграцията оттова към Европа. Тя добави, че Байдън знае, че тя се е заела с въпроса за Африка, за ролята, която може да се играе в африканските страни, за това, че в този момент се построяват нови връзки с тях и че те би трябвало да се базират на един нов метод сред равни, който ще способства и за битката с противозаконната имиграция от Африка към Европа, в частност към Италия, отбелязва АНСА.  

Друга огромна тематика на полемики беше Китай. " Относно Китай аз и Байдън говорихме по какъв начин е належащо да се подсигурява нашата икономическа сигурност и в това време да се обезпечи разговор с Пекин. Имам желание да отида в Китай, бяха поканена там няколко пъти, това ще бъде една от идващите ми задачи, само че към момента не е открита дата за нея, тъй като би трябвало да се занимавам и с вътрешната политика ", сподели Мелони на конференцията след срещата с Байдън.

" Италия и Съединени американски щати имат общ интерес да предизвикват една световната търговия, която да е освен свободна, само че и по разпоредбите ", съобщи Мелони и укори Пекин в неспазване на стандартите на трудовия пазар и неуважение на околната среда и сигурността. " Една свободна търговия без правила към този момент сподели своите лимити и би трябвало да намерим справедливия баланс сред отваряне и отбрана на нашите стопански системи и на нашите стратегически ползи ", добави тя.  

А на тези, които се притесняваха, че Вашингтон ще инструктира Рим какво да прави във връзка с Пекин, Мелони отвърна, че " методът на Съединени американски щати е да не диктува каква политика Италия да възприема по отношение на Китай ".
 
Всички тези тематики сякаш останаха малко в сянка поради тематиката за изчезналата взаимна конференция с Байдън след края на срещата в Овалния кабинет. " Съвместна конференция с президента на Съединени американски щати не бих отказала ", съобщи Мелони в отговор на някои спекулациите, че тя е била тази, която е отказала да има обща конференция с президента на Съединени американски щати след диалога им в Белия дом.

" Изчетох любопитни неща за обща конференция, която аз съм отказала. Казвам го, с цел да избегна полемики, които не съществуват. Пресконференция не беше планувана. Не беше препоръчана такава ", акцентира Мелони. Запитана дали това я кара пък да се усеща като Пепеляшка, Мелони акцентира, че не се усеща по този начин и че си дава сметка за своята роля и за страната, която съставлява.

Основно американски публицисти се оплакаха, че няма обща конференция на Мелони с Байдън. Но това се случва постоянно в Съединени американски щати и в Италия, отбелязва АНСА. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер бе запитана също по този въпрос и тя съобщи, че поради това, че Мелони е трябвало да даде независима конференция в посолството на Италия във Вашингтон, то е било сметнато, че не е  нужна и обща конференция с Байдън, само че добави, че самата тя не е взела участие в организирането на срещата на двамата водачи. С тази задача се е бил заел Съветът за национална сигурност към Белия дом, управителен от Джейк Съливан.

В интерес на истината напоследък и Мелони, и Байдън имаха проблеми с конференциите. След срещата на върха на НАТО във Вилнюс Мелони даде конференция, само че в даден миг бе засечено по какъв начин тя пита сътрудниците си какъв брой още остава. Тогава Мелони изясни на публицистите, че не техните въпроси са й досадили, а я болят краката от неуместните обувки, които носела за срещата на върха, заяви италианската телевизия " Ла Сетте ".

Що се касае до Байдън " Фокс нюз " пък засече негови дребни гафове по време на общо изказване с украинския президент Володимир Зеленски във Вилнюс. Сред гафовете беше комплициране на Русия с Украйна, наричане на Зеленски не Володимир, а Владимир, каквото е името на съветския президент Путин. Но това са единствено дребни неточности спрямо някои от предходните гафове на Байдън, да вземем за пример когато той обърка Украйна с Ирак, като съобщи, че Путин несъмнено губи войната в Ирак. Неотдавна Байдън пожела и " Бог да пази кралицата ", макар че английската кралица Елизабет Втора беше умряла преди няколко месеца. Миналата година Байдън пък очакваше по време на изказване да се появи умряла депутатка, за която той говореше. А преди месец той осведоми простъпка публицистите, че ще има огромна конференция същия ден, само че такова събитие нямаше, напомня " Експрес ". По-рано през сегашния месеца Байдън си потегли посред конференция, отдадена на изкуствения разсъдък, тъкмо откакто публицист го попита за хакерски офанзиви от страна на Китай против американски представители.
 
Сега конференция на Байдън и Мелони може и да нямаше, само че след срещата им Белият дом разгласява изказване. " Президентът Джо Байдън и премиреката Джорджа Мелони потвърдиха мощния и стратегически съюз и дълбокото другарство сред Съединени американски щати и Италия. Връзките сред Италия и Съединени американски щати се коренят надълбоко в историята, в културния афинитет и в икономическото съдействие ", се споделяше в документа. " Съединени американски щати и Италия повтарят витално значимото значение на запазването на мира и на стабилността в Тайванския пролив. Съединени американски щати и Италия се ангажират да засилят двустранните и многостранните съвещания по отношение на опциите и провокациите, произлизащи от Китай ", се допълваше в текста. Освен това " Съединени американски щати и Италия споделят желанието си за усилване на връзките с Африка въз основата на едно партньорство сред равни и регистрират значимостта да активизират частния бранш, сътрудниците от Организация на обединените нации, многостранните банки за развиване и интернационалните финансови институции в поддръжка на тези старания ", се посочваше още в текста. " Климатичните промени съставляват една екзистенциална опасност. Двамата водачи се ангажират да подхващат решителни дейности за съблюдаване на задачата за ограничение на покачването на световната температура до 1,5 градуса по Целзий. Освен това Съединени американски щати и Италия се ангажират да засилят тяхното икономическо партньорство, увеличавайки съдействието и  инвестициите ", се говореше още в документа.  

А преди началото на същинските диалози сред Байдън и Мелони атмосферата сред тях беше сърдечна. " В тестванията и сложните времена знаем кои са нашите другари и имам вяра, че нашите страни демонстрираха, че могат да разчитат една на друга ", съобщи Мелони на Байдън. " Нашите връзки са исторически мощни и си остават солидни без значение от политическия цвят ", добави тя. 

Мелони разясни още, че желае да приказва с Байдън за търговия и за стопански връзки в миг, в който огромните проекти на Байдън за реиндустриализация и вложения тормозят европейците.   

Байдън пък акцентира, че с Мелони са станали другари. Което значи, че той е трансформирал мнението си за нея. Миналата есен той се тормози от идването на власт на една партия в Италия, която мнозина дефинират като правоприемник на фашистките сили. На 29 септември, броени дни след успеха на " Италиански братя " на Мелони на изборите в Италия, по време на донорска среща на Демократическата партия Байдън заприказва за огромна битка, която водят последователите на демокрацията и поддръжниците на авторитаризма по света, включително и в Съединени американски щати. Тогава той загатна за  италианските избори. " Виждате ли какво се случи в Италия на тези избори. Виждате какво се случва по целия свят ", съобщи тогава той. 

Сега по време на срещата с Мелони Байдън се въздържа да приказва за политическата й ориентировка, а се опита по-скоро да я предразположи, както той обича да го прави, посредством възприятие за комизъм, означи Франс прес. Байдън посочи да вземем за пример, че брачната половинка му Джил има италиански корени, както доста американци. " Ожених се за внучката на някой си Доминик Джакопа и желая да знаете това ", съобщи той на Мелони. Предците на Джил Байдън по бащина линия са от сициланското село Джесо. При емигрирането си в Съединени американски щати те са трансформирали името Джакопа на Джейкъб. 

Президентът на Съединени американски щати посрещна топло Мелони в Белия дом, като й благодари за доста мощната поддръжка за Украйна, отбелязва още Франс прес. Байдън посочи доста значимата роля, която играе Италия като боен съдружник в НАТО и на първо място поддръжката, която оказва на Украйна пред съветската инвазия. " Италия и Съединени американски щати застават мощно до Украйна и аз Ви благодаря за вашата доста мощна поддръжка в отбраната на Украйна против съветските жестокости ", съобщи Байдън.  

Байдън има за какво да хвали Италия за поддръжката за Украйна. Страната с изключение на, че доставя оръжия на Киев, е приела и 170 000 украински бежанци. А ден преди срещата на Мелони с президента на Съединени американски щати Сенатът на италианския парламент гласоподава в поддръжка на признание на Гладомора в Украйна за геноцид. Резолюция в тази тенденция бе призната с 130 гласа " за ", нито един " срещу " и четири " въздържали се ". Сходен текст бе утвърден през февруари и в Комисията по външни каузи на Камарата на депутатите. В отговор на което украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на италиански в пост в Туитър, показва Франс прес.  

Във Вашингтон Мелони имаше и други срещи -  в Сената и Камарата на представителите. По-конкретно Мелони се видя с водача на болшинството в Камарата – Кевин Маккарти, с водача на болшинството в Сената Чък Шумър и с водача на малцинството в Сената  Мич Макконъл. Мелони имаше  и среща в резиденцията на италианския дипломат във Вашингтон с Хенри Кисинджър. По време на всички тези срещи Мелони засвидетелства вниманието на Италия към Глобалния Юг и Африка, което ще бъде и лайтмотив на италианското председателство на Г-7 следващата година. Хранителната сигурност също беше измежду водещите тематики, дискутирани от Мелони с американските представители.  

След срещите на италианския министър председател с конгресмените ръководителят на камарата на представителите Кевин Маккарти напомни, че той самият има италиански корени и показа, че Мелони е  била един от водачите, които го е впечатлил най-вече. " Тя е водач, който гледа напред ", добави той. Пред конгресмените Мелони е споделила, че е горда с приноса на италианците към американската история. Казала е още, че за нея е чест да бъде в сърцето на демокрацията. Подчертала е, че връзките сред двете страни са станали още по-тесни след съветската експанзия в Украйна. Изтъкнала е единството на Запада в отбрана на един свят, основаващ се на разпоредбите, тъй като в противоположен случай ще настъпи безпорядък, посред който оня, който е по-силен във боен проект, ще нахлуе у съседа си. " Не това е светът, в който ние бихме желали да живеем. Искаме да живеем в един свят, в който се зачитат свободата и суверенитета ", е споделила Мелони, показва АНСА.  

И до момента в който по въпроса за Украйна има цялостен синхрон в позициите сред Вашингтон и Рим, по-сложни са връзките по отношение на Пекин. Въпросът е внимателен. В този миг Италия преценя дали да излезе от китайската самодейност " Един пояс, веднъж ". Но всяка стъпка си има своята цена, отбелязва АНСА. Правителството на Мелони употребява цялото време, което има разполагаем, с цел да смекчи колкото се може повече последствията от излизането от самодейността. А в това време Мелони търси поддръжката на Съединени американски щати на първо място за париране на възможни китайски наказателни ограничения против Рим. През май Мелони съобщи, че човек може да има положителни връзки с Пекин и без да е част от самодейността " Един пояс, веднъж ", само че дали и Пекин мисли същото? 

Италия се причисли към противоречивата китайска самодейност през 2019 година по времето на държавното управление на Джузепе Конте, в което влизаха антисистемните и левоцентристите.  Рим счита, че не е извлякъл огромни изгоди от това присъединение, само че не желае да разгневи и да провокира стопански репресии от страна на Пекин. Съединени американски щати предизвикват европейците да се дистанцират от Китай. Но самите Съединени американски щати също са внимателни и наскоро редица американски представители посетиха Китай, измежду които беше и Хенри Кисинджър.  

Инициативата " Един пояс веднъж " започва през 2013 година и задачата й беше в началото да свърже Източна Азия и Европа посредством физическа инфраструктура. Проектът последователно се разшири и до Африка, Океания и Латинска Америка, а съперниците на Пекин започнаха да съзират в него затвърждаване на китайското въздействие по света.

Г-7, която Италия ще ръководи следващата година, публично започва предходната година " Партньорство за световна инфраструктура и вложения ", което се възприема като опция на китайската самодейност. 

Украйна, Африка, Китай, двустранните връзки  - всички тези тематики бяха наранени по време на срещите на Мелони с американските представители, само че една тематика остана непокътната и тя беше за правата на ЛГБТ общността. След срещите в Съединени американски щати Мелони съобщи, че никой не я питал нищо по този въпрос в миг, в който тематиката е изключително настояща в Италия, където държавното управление предприе стъпки против регистрирането на децата на еднополовите родители и против сурогатното майчинство. 

Източник: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР