Очевидно 5 млрд. долара глоба не са достатъчни, за да

...
Очевидно 5 млрд. долара глоба не са достатъчни, за да
Коментари Харесай

FTC: Империята на Зукърбърг не бива да печели от данните на децата

Очевидно 5 милиарда $ санкция не са задоволителни, с цел да стартира Meta да се схваща с регулаторите в Съединени американски щати. Федералната комисия по търговията (FTC) разгласи, че мегакомпанията на Марк Зукърбъг е предоставяла данни на трети страни в нарушаване на наредбите и също така не прави задоволително, с цел да защищити децата с профили във Фейсбук, Instagram и WhatsApp. Нещо повече - съгласно регулатора би трябвало да се забрани монетизирането на данните на най-младите консуматори.

Контекст : От години FTC пази позицията, че Meta би трябвало да се разбие на обособени компании или най-малкото растежът ѝ да бъде стеснен поради превъзходството ѝ в областта на обществените платформи.

През 2020 година компанията на Зукърбърг заплати рекордна санкция поради злоупотреби с персоналните данни към абсурда с Cambridge Analytica. През 2016 година външната компания беше натрупала масиви с милиони Фейсбук консуматори, които след това станаха обект на таргетирани политически акции към изборите за президент в Съединени американски щати и референдума за Брекзит.
 Гугъл събирали нелегално персонални данни на деца, с цел да им изпращат реклами
Гугъл събирали нелегално персонални данни на деца, с цел да им изпращат реклами

Това се е случвало посредством приложения, избрани като " утвърдени от учителите "

Детайли : Според FTC Meta са позволили персонални данни да изтичат от платформите ѝ към външни приложения. Това се е случвало надалеч оттатък обществено оповестения от компанията 90-дневен период от последната приложимост, след който достъпът ѝ до информацията би трябвало да се приключва.

Освен това програмни неточности в чат приложението за деца Messenger Kids са разрешавали свързването с непроверени профили, като в продължение на седмици това не е било поправено.
 Турция стартира следствие против Фейсбук и WhatsApp за събиране на персонални данни от потребителите
Турция стартира следствие против Фейсбук и WhatsApp за събиране на персонални данни от потребителите

Властите приканиха жителите да изтрият приложението за известия WhatsApp

FTC упорства на Meta да се забрани да монетизира данните, генерирани от профилите на деца, тъй като на родителите дори не се дава опция да откажат събирането на информация.

Комисията желае и нови ограничавания на методите, по които действа лицевото различаване в обществената мрежа - това може съществено да навреди на упоритостите на Meta във връзка с виртуалната действителност.

От друга страна : Говорител на Meta дефинира решението на FTC като " политическа акция ". От компанията настояват, че тяхната позиция по всички тези въпроси не е била потърсена и по тази причина в този момент ще стачкуват.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР