„Очевиден конфликт на интереси“ за сметка на българските потребители е

...
„Очевиден конфликт на интереси“ за сметка на българските потребители е
Коментари Харесай

Кирил Петков за действията на Булгаргаз: Това граничи със саботаж, скоро ще има обвинения!

„ Очевиден спор на ползи “ за сметка на българските консуматори е имало в „ Булгаргаз “ и това е повода управлението на компанията да бъде заменено, разгласи на брифинг през днешния ден министър председателят Кирил Петков.

„ В момента водим следствие и ние сме сигурни значително, че част от решенията, които те са взели, довеждат до до високите цени на газа и 30% покачване, което беше препоръчано на КЕВР. Трябва ясно да се каже част от техните решения – изключително на база какъв % от пазаруването на газ идва от „ Газпром “ и какъв % идва от азерския газ, са предизвестили огромна част от скока на цените. Надявам се, че службите напълно скоро ще ни дадат ясно обяснение и евентуално може би ще издигнат обвинявания “, съобщи министър председателят.

Това, което ще видите в идващите няколко дни, ще бъдат спомагателни уточнения, покачване на обвинявания и разяснение на обстановката. И колкото и студиа да бъдат обикаляни, обстоятелствата приказват - определен е бил високо скъпият снабдител, вместо да се усъвършенстват опциите да се вземе от евтиния снабдител, изключително когато имаме в този момент удостоверение, че доставката на азерски газ умерено може да мине през Неа Месемврия, която е другата връзка към България ", съобщи Кирил Петков.

И се закани: „ Ако някой си мисли, че оттук-нататък може да взима неверни решения откъм националния интерес и по едно и също време с това да товари сметката на крайните консуматори, това време свърши “!

Уволнението на ръководството на „ Булгаргаз “ е функционалност на това, че ние имаме вяра и Министерството на енергетиката има вяра, че хората там не са си изпълнявали дилемите по верния метод, уточни още министър председателят.

Кирил Петков разяснява и публикуваната през днешния ден защитна теза от някогашния Борд на шефовете на газовото сдружението. Сигурен е, че обстоятелствата приказват, като засяга цените по договорите. Нещо повече - министър председателят твърди, че отстраненото управление е работило срещу националните ползи:

" Това за мен граничи освен на безсрамие, ами граничи на бойкот. От моя позиция просто са взети безумни решения по безразсъден метод с резултат, че всички български консуматори би трябвало да заплащат по-висока цена за газ. Радвам се обаче, че нито ден не изчакахме, откакто открихме тези обстоятелства, да се обясняваме. Още в петък бордът беше освободен. Надявам се, че скоро ще има и повдигнати обвинявания ".

Кирил Петков изясни, че управлението е било освободено незабавно откакто резултатите от инспекция са посочили, че е било допустимо от Азербайджан да бъде импортирано цялото контрактувано количество - 1 милиарда куб. за година, който е доста по-евтин от съветския, само че това не е било направено с " оправданието ", че не е подготвена газовата връзка с Гърция, по която по проект трябваше да стане доставката.

" Когато сме се отказали с контракт и анекс от евтини количества с оправданието, че няма гръцка връзка, а в това време получаваме от нашите снабдители нотификация, че газът може да влезе през Неа Месемврия, единствено на 200 км от другата точка за достъп, това за мен е очевадна неточност или целеустремен неверен избор на снабдител ", разгласи министър председателят.

Посочи, че сега Министерство на вътрешните работи работи " доста целеустремено " по всички обстоятелства, свързани с това, само че акцентира, че чака обвинявания в идващите дни.

Допълни, че разликата в цените сред съветския и азерския газ е " толкоз голяма, че да се откажем от количества с някакво опрощение, а по-късно се оказва, че то е невалидно, това за мен е директна вреда и за " Булгаргаз ", и за потребителите ", разгласи той.

Така обясненията на предходното управление, в това число и през уикенда откакто то бе освободено, той назова оправдания и ги съпостави с поисканото повдигане цената на газа с 30% от 1 януари. В композиция с опита да се трансферира отговорността върху актуалното държавно управление, което встъпи в служба в средата на декември, той дефинира, че граничи със бойкот.

Не споделям, че е, това е работа на Министерство на вътрешните работи, само че от моя позиция са взети безумни решения с безразсъден резултат.

Няколко пъти акцентира, че направената инспекция на обстоятелствата и документите е уверила ръководещите, че в огромна степен повишаването на газа за вътрешния пазар от началото на година е резултат от решенията, взети от държавната газова компания. " Не можехме да чакаме нито ден като видяхме тези обстоятелства и по тази причина тяхното уволняване бе в петък
Допълни, че новоназначеното управление на газовия снабдител е краткотрайно до провеждането на състезания за избор на ново.

Досега остарялото към този момент управление на " Булгаргаз " няколко пъти е твърдяло, че Азербайджан не е задължен да изнася за България контрактувания газ по различно на контрактуваното трасе - непостроената газова връзка с Гърция. Но то е преговаряло и по тази причина част от контрактуваното количество да идва през друга точка в Гърция - точно упомената от премиера Неа Месемврия, защото газовата връзка още не е подготвена. Това е точката на свързване сред Трансадриатическия газопровод - TAP и гръцката газопреносна мрежа, и по-късно през Кулата към мрежата на " Булгартрансгаз ".

Неотдавна актуалният енергиен министър Александър Николов твърдеше, че азерският газ би могъл да идва и през турската газопреносна мрежа, а в отговор газовият снабдител изясни, че е правено такова питане, само че от турска страна в никакъв случай не е постъпил какъвто е да е отговор.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР