Очертава се сериозен дефицит през 2025 г., заяви пред БНР

...
Очертава се сериозен дефицит през 2025 г., заяви пред БНР
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Още през 2024 г. може да надхвърлим 3% дефицит

Очертава се сериозен недостиг през 2025 година, съобщи пред БНР икономистът Мика Зайкова.

Преди да се тормозим за 2025 година обаче, би трябвало да погледнем към осъществяването на 2024 година, предизвести тя и изясни:

" Трябва да влезем в еврозоната, само че не инфлацията ще ни спъне този път, а ще ни спъне 3% недостиг. Има огромна заплаха още през 2024 година ние да надхвърлим този недостиг ".

По думите ѝ съгласно данъчните заявления за полугодието всички компании в България имат понижение на приходите, което значи и понижение на корпоративния налог. Освен това:

" Ако погледнете осъществяването към септември на главните доходи в бюджета, ще видите, че данъчните доходи са изпълнени на 64%. Неданъчните доходи също са на 63% ".

В приходната част на Бюджет 2024 е заложен 1,7 милиарда - това би трябвало да бъде вторият транш по ПВУ, само че той няма да пристигна, а даже и да пристигна, той ще е към 1,3 милиарда лева, акцентира икономистът в изявление за предаването " РадиоТочка ".

Тя уточни и какво е направило предходното Народното събрание - " обра цялата облага от дивидентите на огромните държавни компании и ги вкара във фонд за стабилизиране на енергетиката ". Според нея тези пари са били изхарчени за разпределяне на дотации на калпак в бизнеса, с цел да добавят цената на тока. " Ние нямаме дълготрайни контракти, които да заковат една ориентировъчна цена на тока, тъй че да подсигуряват на компаниите известно успокоение ", разяснява Мика Зайкова.

Тя предизвести също, че има голям срив в директните непознати вложения:

" Ако през 2020 година те са били 30% от Брутният вътрешен продукт, в този момент няма и 1%. Чуждите вложители не желаят да идват в страна, в която няма промени, където не са сигурни за парите си, страна, в която не се знае, в случай че се наложи да отиде на съд, кой ще реши казуса. Имаме доста неприятен имидж и доста неприятен бизнес климат ".

" Страхувам се, че още през 2024 година може да надхвърлим този 3% недостиг ", още веднъж повтори икономистът и акцентира, че подобен недостиг води след себе си до увеличение на дълга и лихвените заплащания.

Да се чака реакция от служебно държавно управление е идея пердута, счита Мика Зайкова. Според нея би трябвало да има постоянно държавно управление след изборите с небосвод от 4 години, което да поправи законодателството, да организира промени и да носи политическа отговорност. Имаме потребност от промени във всички области, безапелационна бе тя. По думите ѝ би трябвало да има растеж на приходите, само че единствено против промени и постоянна правосъдна власт.

" Самият факт, че хората към този момент се отхвърлиха да гласоподават, демонстрира, че зрее напрежение. То може да се появи на всички места ", предизвести още тя.

Мика Зайкова прикани политиците да не стартират със заледяване на пенсиите. Тя напомни, че от 1 юли пенсиите бяха увеличени с 11%, като минималната пенсия в България от 580 стана 633 лева Само че прагът на беднотия към този момент ще е 638 лева, т.е. минималната пенсия за цялостен стаж е по-ниска от прага на беднотия, разяснява със страдание икономистът и съпостави обстановката с тази в Европа:

" Когато приказваме за пенсии, би трябвало да се ориентираме по това какъв е заместващият приход, който дава пенсията, към това, което човек е получавал преди този момент. Заместващият приход в Европа - в Дания е 93%, в Холандия е 80%, а в България е сред 50 и 65%. В цяла Западна Европа заместващият приход на главната пенсия е по отношение на междинната работната заплата в тези страни, а при нас той е по отношение на прихода, който човек е получавал ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР