Очертава се изборът за развитие на българската атомна енергетика да

...
Очертава се изборът за развитие на българската атомна енергетика да
Коментари Харесай

Асен Василев: Обследваме как най-бързо да се построи поне още един реактор в Козлодуй

Очертава се изборът за развиване на българската атомна енергетика да падне върху построяването на най-малко един нов реактор в АЕЦ „ Козлодуй”, стана ясно в неделя от изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

„ Атомната сила няма по какъв начин да е в Плана за възобновяване. В момента Министерство на енергетиката стартира проучване по какъв начин най-бързо да може да бъде издигнат още един реактор най-малко, най-вероятно в „ Козлодуй “, защото там има подготвена площадка с Оценка на въздействието върху околната среда, има съединен екип също по този начин. Може би и втори. Ако го стартираме 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030-та “, сподели Василев пред БНР.

Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ - това значи да сменяем локален, наш си запас, с вносен, при който нито имаме надзор над цените, нито над сигурността на доставките. Така съгласно Василев ще вървим „ от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди този момент “.

„ За да можем да вземем силата и да я използваме, когато ни би трябвало, на нас ни би трябвало да бъде складирана “, добави той по отношение на бъдещото произвеждане на акумулатори.

Поканени са всички огромни производители на акумулатори, целият развой ще се управлява от Европейската банка за възобновяване и развиване, тъй че „ да няма игрички на локална почва “, означи той.
Цената на тока
Няма потребност от удължение на мораториума върху цените на тока. Регулаторът не вижда причина за повдигането им, уточни вицепремиерът.

„ Поне съгласно регулатора няма да има фрапантни придвижвания в цените на електрическата енергия за бита “, сподели той.

„ Специално за електроенергетиката ние сме доста малко подвластни от войната. Гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ има до 2025 година Въглищата са си наш народен запас. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени “, добави вицепремиерът.

По думите му сега 80 на 100 от силата се продава за ден напред, което прави пазара извънредно непрогнозируем и безценен. С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „ разкачим “ от пазара за ден напред, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР