Очертава се безпрецедентна ситуация - възможно е Макрон да състави

...
Очертава се безпрецедентна ситуация - възможно е Макрон да състави
Коментари Харесай

Коалицията на Еманюел Макрон печели изборите, но губи мнозинството си в парламента

Очертава се невиждана обстановка - допустимо е Макрон да сформира държавно управление на малцинството

Първите резултати от вота във Франция демонстрират, че центристката коалиция на Еманюел Макрон печели изборите, само че губи болшинството си в Народното събрание, написа.

Прогнозните резултати демонстрират, че обединението към Макрон печели 224 места в Националното заседание, а за независимо ръководство са нужни най-малко 289 депутати. Новата лява коалиция NUPES е втора политическа мощ със 149 места. Силно показване имаха и крайнодесните на Марин Льо Пен - те са трети с рекордните за партията 89 места.

Традиционната десница - "Републиканците " - останаха четвърти със 78 места и всички допускаха, че Макрон може да ги предложения като съдружен сътрудник. "Републиканците " ще останат в съпротива, съобщи обаче нощес партийният водач Кристиан Жакоб.

Така се обрисува невиждана обстановка - допустимо е Макрон да сформира държавно управление на малцинството, което ще би трябвало да търси поддръжка в долната камара на Народното събрание при гласуването на всеки импортиран от него законопроект, отбелязва Ройтерс.

Френската министър-председателка Елизабет Борн предизвести, че има риск за страната след парламентарните избори.

"Тази невиждана обстановка съставлява риск за нашата страна ", акцентира Борн в телевизионно изказване след втория тур на изборите през вчерашния ден, който бе белязан от пробив на левицата и на крайната десница.

В същото време тя изрази подготвеност да стартира да работи още от през днешния ден за "формиране на работно болшинство ", като се аргументира, че това "няма опция ".

Впечатляващи са данните за изборната интензивност - тя е много ниска, доста под 50 %.

На първият тур двете обединения - на Макрон и на Меланшон, взеха на практика еднакъв % от вота. Ако Макрон не резервира болшинството си, ще бъде съвсем невероятно да прокара промените, които възнамерява. Той планува повдигане на пенсионната възраст и редица ограничения за повишение на заетостта. Левите дават обещание тъкмо противоположното - събаряне на пенсионната възраст от 62 на 60 години. Предлагат и доста нарастване на минималната работна заплата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР