Очертава ли се ново недоволство на по-дребните играчи на пазара

...
Очертава ли се ново недоволство на по-дребните играчи на пазара
Коментари Харесай

Нови предложения за промени в Закона за горивата - изглеждат като дежа вю

Очертава ли се ново неодобрение на по-дребните играчи на пазара за горива в България? Въпросът още веднъж излиза на дневен ред, откакто на публично разискване са пуснати промени в Закона за административно контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис или по-познат като Закона за горивата.
След съществени разногласия и огромно неодобрение, на процедура този закон се провали в Народното събрание в края на процедурата по приемане, като това стана при започване на тази година. Основната причина се криеше в новите условия, най-много от финансово естество, с цел да бъдеш считан за законен търговец на пазара за горива.
Сега има нови оферти тъкмо по тази тематика. Този път разделянето е по-отчетливо – както за търговията на едро с горива, по този начин и на дребно. Съгласно предложенията, в случай че си търговец на дребно, за всеки собствен обект би трябвало да имаш 20 000 лв. поръчителство или уставен капитал и дълготрайни активи на тази стойност. Това е и условието да пълниш или дистрибутираш газови бутилки, в случай че го правиш отвън данъчни хранилища – както и да имаш най-малко 1000 лични бутилки. Ако си търговец на едро, има повече условия – щом чистите ти годишни доходи са до 5 000 000 лв., обезпечението ти следва да е 200 000 лв.. Ако чистите ти годишни доходи са сред 5 000 000 и 20 000 000 лв., обезпечението е 500 000 лв.. Ако чистите ти годишни доходи са над 20 000 000 лв., обезпечението е 1 000 000 лв.. Същите са условията и в случай че съхраняваш петрол и артикули от нефтен генезис отвън данъчни хранилища.
Припомняме, че в разногласията за новия закон мнение изрази и ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев, който към този момент е притежател на Нова телевизия. Той непосредствено сподели, че законът се написа единствено в полза на огромните търговци, визирайки " Лукойл ". Изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев обаче отвърна, че няма такова нещо и че предлаганите финансови гаранции дори са дребни.
Всъщност, сегашните оферти за финансовите гаранции не са доста по-различни от остарелия вид на закона, а евентуално през есента въпросът с приемането им отново ще разбуни духовете в бранша.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР