Очарователен. Исторически. Романтичен. Очарованието на Париж остава непокътнато. Градът на

...
Очарователен. Исторически. Романтичен. Очарованието на Париж остава непокътнато. Градът на
Коментари Харесай

Вътре в града на мъртвите, скрит под Париж

Очарователен. Исторически. Романтичен. Очарованието на Париж остава непокътнато. Градът на светлината е ослепителен фар, който посреща гости от целия свят, искащи да се отдадат на наслада от живота.

Две следващи години Париж оглавява класацията на Euromonitor International за най-привлекателните градове в света, като печели във връзка с туризма, устойчивото развиване, икономическите резултати и здравето и сигурността.

Всичко това ще бъде показано, когато Париж ще бъде хазаин на Олимпийските и Параолимпийските игри през юли и август 2024 година, 100 години след последното осъществяване на игрите на френска земя.

Непреходните обекти и улиците с ненадмината хубост не престават да го вършат толкоз прелъстителен. От храброто придвижване по Триумфалната арка до крадещата подиуми Айфелова кула, през призрачните катакомби и възраждащото се великолепие на Нотр Дам, Париж е място, където мечтателите и феновете на историята постоянно ще се усещат като вкъщи си.

В Нотр Дам се срещат предишното и сегашното на Париж. Работата по може би най-емблематичната катедрала в света стартира през 1163 година, а разположението ѝ на брега на Сена я трансформира в една от най-забележителните забележителности на града. Тя е очевидец на Френската гражданска война, коронацията на Наполеон за император на Франция и на две международни войни.

Но през април 2019 година, по време на планувана реституция, тя претърпява унищожителен пожар, който унищожава дървения таван и изпраща кулата ѝ в наоса на катедралата. Забележително е, че грандиозната фасада, органът, всички витражи и творби на изкуството са единствено леко развалени и остават непокътнати.

Но през декември 2024 година Нотр Дам още веднъж ще отвори порти, като работата, която съгласно доста прогнози ще отнеме 20 години, ще завърши единствено за пет. Две хиляди скулптори, каменоделци, дърводелци и художници бяха привлечени, като с помощта на техния опит реставрацията остави катедралата да наподобява съвсем по същия метод, както преди пожара.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР