Очаквайте през следващите месеци да се говори доста за Li-Fi

...
Очаквайте през следващите месеци да се говори доста за Li-Fi
Коментари Харесай

Учени тестваха Li-Fi – 100 пъти по-бърз е от Wi-Fi

Очаквайте през идващите месеци да се приказва много за Li-Fi – безжична технология, която предава информация с висока скорост, употребявайки забележима светлинна връзка (VLC). Учените са съумели да доближат скорост 224 гигабита в секунда по-рано тази година и капацитетът на Li-Fi технологията може да промени метода, по който използваме интернет.

Сега, експертите са тествали Li-Fi за първи път отвън лаборатория, в офиси и индустриални здания в Талин, Естония. Според първичната информация, там са стигнали до 1 GB/s – това е 100 пъти по-бързо от сегашните Wi-Fi скорости.

Li-Fi е изобретена от Харалд Хаас от университета в Единбург, Шотландия, още през 2011г. Тогава е демонстрирано за първи път, че премиващият светодиод може да предава доста повече информация от мрежовата клетка. VLC употребява забележима светлина сред 400 и 800 терахерца и на процедура работи като много модернизиран морзов код – посредством премигване може да предава информация в бинарен код.

Ако си мислите, че тази светлина би била много дразнеща, тя в действителност премигва толкоз бързо, че човешкото око не я долавя.

Другите преимущества на Li-Fi пред Wi-Fi, с изключение на бързата скорост, е че светлината не може да минава през стените, което значи че сигналът е доста по-сигурен.

Домовете и офисите ни към този момент са с построени Wi-Fi мрежи и заменянето им с Li-Fi не би било толкоз елементарно, по тази причина концепцията е да се пригодят сегашните устройства да работят с новата технология.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР