Очакват се интензивни валежи основно в Западна България. По тази

...
Очакват се интензивни валежи основно в Западна България. По тази
Коментари Харесай

Предприемат се извънредни мерки заради очакваните валежи

Очакват се интензивни превалявания главно в Западна България. По тази причина е разпоредено наблюдаване на водоемите.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев свика изключително заседание на спешния щаб поради предстоящите мощни превалявания през идващото денонощие.

Очаква се в Северозападна България да има мощен южен вятър. Добре е да бъдат прибрани саксии и всички предмети, които могат да бъдат отнесени от вятъра, сподели Николов и добави да внимаваме къде паркираме колите си. В няколко други региони на Южна България се чака да има значителни превалявания - до 60 л./кв.м. за двата дни.

От Министерство на вътрешните работи приканват хората да бъдат деликатни в идващите два дни и при положение на злополучие да подават сигнали на телефон 112.

„ Предприемаме ограничения по отношение на предстоящите в Югозападна България значителни дъждове, а в Южна и Северозападна България - мощни ветрове. Щабът стартира работа по заповед на премиера Бойко Борисов, на съображение член 62 а, алинея 2 от Закона за отбрана при бедствия ", разгласи министърът на вътрешните работи Валентин Радев след съвещанието на Националният щаб, по време на което бяха планувани превантивни ограничения и дейности за реакция с оглед отбрана на жителите.

„ Наблюдаваме язовири и реки, пътища, електропроводи, имаме подготвеност да реагираме при рискове " - акцентира министър Радев и в този смисъл напомни, че на 22 ноември бе образуван Съвет за понижаване на риска към Министерски съвет, бе гласувана и Националната тактика за понижаване на риска при бедствия и дадени инструкции за създаване готовността за осъществяването на проектите за отбрана при бедствия.

Вътрешният министър посочи, че да управляват и координират дейностите с регионалните шефове и проведените по места щабове отпътуват: шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов - за Перник, Благоевград и Кюстендил; заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов - за Смолян, Пловдив и Пазарджик, а заместник-директорът на ГДПБЗН - за Кърджали и Хасково. В София дейностите ще бъдат координирани от основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По предписание на министъра на защитата Красимир Каракачанов, заместникът му ген.-лейтенант Атанас Запрянов е зает с готовността на 94 мобилни групи за оказване на подпомагане при положение на нужда. Министър Радев прикани хората да подават сигнали на тел. 112, на които ще бъде реагирано незабавно.

Директорът на ГДПБЗН основен комисар Николов осведоми, че по отношение на информацията за предстоящи рискове, постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, са предизвестени регионалните шефове и Националното съдружие на общините в Република България. Той уточни, че готовността за деяние включва: осъществяването на наблюдаване на място на сериозните участъци; в допълнение приготовление на екипите с чували с пясък; заостряне на вниманието на регионалните щабове за взимане на превантивни ограничения, с цел да бъдат хората спокойни. Според информацията, с която разполага Националният щаб, язовирите се поддържат според напътствията - има задоволително свободен размер за вдишване на първичен приток на вода. Всяка област е осведомена с сериозните рискове. Главен комисар Николов прикани жителите на областите, в които се чакат мощни ветрове, да приберат от прозорците си саксии и да укрепят други предмети по фасадите, да оглеждат дърветата, под които паркират колите си и да наблюдават националните медии за информация.

За София организацията е като при предстоящи значителни дъждове, щабът е разполагаем. Районните кметове с техните екипи са длъжни да наблюдават в действително време равнищата на язовирите - общинска благосъстоятелност, на реките и на сериозните сектори - заяви кметът на столичния град Йорданка Фандъкова. Тя осведоми, че от през днешния ден е почнало разчистване на шахти и оттоци след изобилното снеготопене, работата ще продължи и в утрешния ден. Звеното за спешна и избавителна активност е разполагаем с дежурни екипи.
В съвещанието на Националния щаб участваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, заместник-министърът на защитата ген.-лейтенант Атанас Запрянов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов, шефът на Групово дело „ Национална полиция " основен комисар Христо Терзийски, шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Ивайло Иванов, шефът на Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките проф. доктор Христомир Брънзов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР