Очакват се европейски средства за ремонт на два православни храма

...
Очакват се европейски средства за ремонт на два православни храма
Коментари Харесай

Очаква се европейско финансиране за ремонт на две църкви във Видин

Очакват се европейски средства за ремонт на два православни храма в област Видин. По стратегия "Региони в напредък " се кандидатства за ремонт на катедралния храм "Свети Димитър Солунски " и старинната черква "Свети Панталеймон " до постройката на митрополията. Засега няма утвърден план. Заявено е капиталово желание, посочи видинският митрополит Даниил.
"И двете църкви имат потребност от ремонт. В "Свети Димитър ", вторият по величина храм в България, още от 7-8 години са видяни градивни нарушавания. Един от куполите се се нуждае от градивно подсилване. Има компрометирани места по покрива, по фасадата. Стенописите също са много повредени. Средствата, които са нужни, с цел да се извършат тази поправки са много. "
Необходимо е да се извърши хидроизолация на църквата "Свети Панталеймон ".
"Правен е дренаж, само че има нужда още веднъж да се извърши влагоизолация, защото тя е вкопана в земята. През цялата година влагата, която прониква в храма е осезаема и разрушава стенописите. Необходимо е още веднъж реституция и консервация на стенописите. Такава е осъществена 70-те години, само че оттогава има много промени. Има неотложна нужда да се направи реституция, с цел да се резервира за поколенията този храм. "
За 12 църкви в епархията са отпуснати средства с постановления на Министерски съвет, а над 20 храма са ремонтирани за последните две години. Приоритетно се обръща внимание на тези, за които ремонтите са най-належащи, означи митрополит Даниил.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР