Очакват бързо решение на борда на Международния валутен фондСкандалът помрачава

...
Очакват бързо решение на борда на Международния валутен фондСкандалът помрачава
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: САЩ иска оставката на Кристалина Георгиева

Очакват бързо решение на борда на Международния валутен фонд
Скандалът помрачава срещите във Вашингтон

Кристалина Георгиева да бъде отстранена от поста ръководещ шеф на Международния валутен фонд са поискали Съединени американски щати и Япония, заяви „ Файненшъл Таймс “.

Съединени американски щати и Япония имат максимален дял измежду гласовете на общото заседание на МВФ. Министерството на финансите на Съединени американски щати, което управлява 16,5% от акциите на МВФ, отхвърли формален коментар във връзка публикацията на „ Файненшъл Таймс “, написа организация Ройтерс. Франция, Германия, Англия и Италия обаче са подкрепили Георгиева, показва „ Файненшъл Таймс “.

В неделя бордът на МВФ още веднъж се срещна с Георгиева и адвокатската адвокатска фирма, която твърди, че тя, до момента в който е била изпълнителен шеф на Световната банка, е притискала чиновници да манипулират данните, с цел да покачат позицията на Китай в класацията „ Да правиш бизнес “, заяви организация Ройтерс. Целта на срещата е била бордът на МВФ да „ обясни детайлности “ по случая. Според източник на Ройтерс, осведомен с полемиките, Кристалина Георгиева ще бъде отстранена от МВФ.

„ Бордът реализира по-нататъшен забележителен прогрес в своята оценка с оглед доста скоро да завърши разглеждането на въпроса “, гласи формалната позиция на Фонда след срещата в неделя.

В понеделник започнаха годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон, само че събитието е засенчено от абсурда с Кристалина Георгиева, написа „ Файненшъл Таймс “. Затова съгласно анализатори ще се търси бързо решение на казуса.

Изпълнителният съвет на МВФ в петък разисква изказванията за прилепяне на чиновници от Кристалина Георгиева в продължение на пет часа, само че до решение не се стигна, а беше планувана нова среща с Георгиева и представители на адвокатската адвокатска фирма „ Уилмър Хейл “ за неделя. Тя се състоя късно в неделя вечерта, само че още веднъж не се стигна до съответно решение.

Според Ройтерс 24-членният ръб на МВФ ще заседава още веднъж в понеделник, с цел да реши дали Кристалина Георгиева ще остане отпред на МВФ.

Бивш началник на едно от поделенията във фонда разяснява за " Файненшъл таймс ", че различията в борда към този момент са отслабили способността на Георгиева да води институцията и са я оставили съвсем без други възможности на това да бъде заменена.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР