Очаквано за мнозина, президентът Румен Радев не подписа указ за

...
Очаквано за мнозина, президентът Румен Радев не подписа указ за
Коментари Харесай

Пиар ли си прави президентът с Гешев?

Очаквано за мнозина, президентът Румен Радев не подписа декрет за одобряване на Иван Гешев за идващия основен прокурор на България. Но недоверието по отношение на претекстовете на президента си остава мощно от тези, които към този момент няколко месеца стачкуват против Гешев и против процедурата за избор като цяло.
В късата си тирада през вчерашния ден, 7 март, Радев в действителност изложи мощни претекстове и те се припокриват с тезите на митинга. „ Белег на демократичната страна е съществуването на други възможности при заемането на висши държавни длъжности ”, сподели Радев, критикувайки неналичието на съперник на Гешев. Освен това, той сподели и друго: " Въпреки това ясно законово състояние, бяха оповестени голям брой мнения от държавни институции, в това число от изпълнителната власт, като Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ГДБОП. Така в прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка ". С други думи – и той счита, че е нарушен член 173, алинея 8 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) с купищата институционални заявления в поддръжка на Гешев – заявления, за които единствено съвестта на подписалите ги, в случай че въобще ѝ обръщат внимание пред оправданието " би трябвало да се живее ", е наясно до каква степен са съгласни, че Гешев е най-хубавият избор! Само през последната седмица имаше още един мотив за подозрение - припомнянето по какъв начин Делян Пеевски никак и не откри място в делото " КТБ " и поради кого!
Сегашното решение на Радев обаче действително не го слага под необикновен напън, в случай че той в последна сметка утвърди Гешев, откакто Висш съдебен съвет го гласоподава още веднъж – нещо, което 99,99% отново ще се случи. При тази догадка, обаче, има и друга – Радев не е длъжен от никакъв законов период да подпише указа за одобряване на Гешев, каквото беше ситуацията и преди да наложи несъгласие. Точно тази малка врата и дали президентът ще я употребява ясно ще покажат дали единствено от учтивост върна кандидатурата или в действителност счита за неправилно всичко случило се при този избор и ще търси Конституционния съд. Ще покаже и друго – дали Радев може да излиза от орбита на Българска социалистическа партия по изключително значими въпроси, тъй като от този избор малко неща са по-важни в страната, въпреки малко на брой да си дават сметка. Защото Корнелия Нинова беше пределно ясна в " Лице в лице " на bTV тъкмо преди втория тур на локалните избори – нашата квота във Висш съдебен съвет си гласоподава както си желае тя. Да, бе, да, изцяло самостоятелна е – и с изключение на всичко друго, тази квота доста драговолно застана на позицията на квотата на ГЕРБ, че и на другите политически квоти. Всичките приказки на света няма да заличат това усещане на тотално сговаряне от парламентарните партии за незаобиколима поддръжка – единствено дейности биха го трансформирали, т.е. дейности при второто гласувеане във Висш съдебен съвет!
Дали ще има непредвидена развръзка или въпреки всичко разумното ще се случи и Иван Гешев ще стане основен прокурор? Радев още има огромна роля в сюжета!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР