Очаквано втората по сила парламентарна група Продължаваме промяната – Демократична

...
Очаквано втората по сила парламентарна група Продължаваме промяната – Демократична
Коментари Харесай

ПП-ДБ очаквано върна мандата: Изборът на служебен премиер става все по-труден

Очаквано втората по мощ парламентарна група „ Продължаваме промяната – Демократична България “ върна несбъднат мандата за сформиране на държавно управление след неуспеха на договарянията с ГЕРБ.

В Народното събрание към този момент няма поддръжка за управническата стратегия, която приехме с ГЕРБ предходната година “, съобщи претендентът за министър председател акад. Николай Денков.

Съпредседателят на групировката Кирил Петков упрекна за обстановката ГЕРБ и Движение за права и свободи, като по негови думи „ ГЕРБ не си съблюдаваха ангажимента “, а „ обединението ГЕРБ-ДПС желае избори “.

„ Преговорният развой беше извършен проформа с ясното схващане, че България би трябвало да бъде изпратена на избори “, добави Денков.

Той бе безапелационен, че групировката няма да взе участие в договарянията за трети мандат и помоли президента Румен Радев да постави старания да организира избори 2 в 1 с вота за Европейския парламент при започване на юни.

Държавният глава пък нахока партията заради…
…промените в Конституцията
Те оставиха президента със мощно стеснен набор от варианти за министър председател. А през днешния ден се стесниха още повече поради подадената изненадващо оставка по персонални аргументи от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова. Междувременно се заприказва и за невъзможността гуверньорът на Българска народна банка да стане министър председател след извършени съвещания с Европейската централна банка.

„ Късно е за тази молба. Не знам дали осъзнавате какви процеси към този момент се отприщиха с измененията в Конституцията. Опциите за министър председател се стесниха с оставката на госпожа Маркова, а тя беше единствената, която не бе близка с партия и за която нямаше несъответственост със отговорностите “, разяснява Румен Раде и попита за какво, по какъв начин, с какви претекстове и оказван ли е напън върху нея да предприеме днешния си ход.

„ Рязко нараства опцията да получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода “, обърна се президентът към Петков.

Вие направихте допустимо нашата институция да не може да владее този развой в този момент “, приключи Румен Радев.
Кои са вероятните претенденти за длъжностен министър председател (пълен списък)
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР