Очаквано VAR ще функционира по малко по-различен начин занапред в

...
Очаквано VAR ще функционира по малко по-различен начин занапред в
Коментари Харесай

Правят ключови промени във VAR в Англия

Очаквано VAR ще действа по малко по-различен метод отсега нататък в Премиър лийг. Направени са две основни промени, които съдиите ще имат поради през новия сезон. Вече т.нар “тънки” засади ще бъдат подминавани в интерес на атакуващия отбор, само че пък по-трудно ще се отсъждат дузпи. През предходната акция футболисти и почитатели показаха своето неодобрение от част от работата на системата за видеоасистент рефер, което беше взето под внимание от Борда на професионалните съдии в Англия. Шефът на арбитрите Майк Райли изясни измененията.

“Когато има подозрение за засада, VAR ще употребява своите еднопикселови линии за установяване точната позиция на атакуващия състезател. Заедно с това обаче върху тази линия на VAR ще бъде наслагвана и по-тънка такава от малкия екран, която излъчва срещата. Ако двете се припокриват, това няма да се води за засада. Така към този момент няма да се анулират попадения поради носа или ноктите на краката на някого. През предишния сезон поради това не бяха зачетени 20 гола”, съобщи Райли.

Изминалата акция в елита на Англия ще бъде запомнена и с рекордните 125 дузпи. Едва ли обаче отсега нататък те ще са толкоз доста, тъй като другата смяна при използването на VAR е обвързвана тъкмо с това. “Вече съдиите няма да показват бялата точка за всяко допиране на съперников състезател в наказателното поле, а ще се желае този контакт да е бил задоволително силен”, разясни шефът на реферите.

Тези промени се вършат за играта да стана по-атрактивна, а технологията да се намесва все по-рядко. Под внимание е взета и работата на VAR по време на миналото Европейското състезание, където отзивите бяха доста положителни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР