Очаквано Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва договори с лечебните

...
Очаквано Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще сключва договори с лечебните
Коментари Харесай

НЗОК няма да чака новата здравна карта, за да сключи договори с болниците

Очаквано Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще подписва контракти с лечебните заведения за тази година съгласно броя на леглата им и равнищата на подготвеност към 31 март 2018 година, без да изчака влизането в действие на новата национална здравна карта. За това са се договорили Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК, оповестиха във вторник от съсловната организация.

По-рано от БЛС показаха остро противоречие с плана на новата карта, която следва да бъде утвърдена от Министерския съвет и планува без финансиране от касата да останат към 6000 непотребни болнични кревати.

Според съсловната организация планът за Национална здравна карта (НЗК) е направен напълно от Министерство на здравеопазването, без да е обсъждан и координиран с всички членове на Националната комисия и не е одобрен или признат от нея всъщност.

" Липсата на разискване, респективно – на реализиран консенсус, са довели до голям брой несъответствия, които директно ще увредят правата на пациентите и изпълнителите на здравна помощ, при изискване, че Националната здравна карта бъде призната в оповестения вид ", се показва в мнението на БЛС.

Според съсловната организация в огромната си част планът не отразява мненията на комисиите за изготване на регионалните здравни карти и при изработването на Националната здравна карта е подходено изцяло механично, като в някои случаи са позволени и явни недоразумения.

Според БЛС при определянето на потребностите на популацията и съществуването на съответни медицински структури за тяхното покриване не са взети поради логаритмите на клиничните пътеки и това единствено по себе си води до механично затваряне на работещи клиники/отделения.

В мнението си до институциите Българският лекарски съюз изрично декларира, че не поддържа плана за Национална здравна карта и моли към членовете на Министерски съвет да върнат плана за доработването му от националната комисия, която съгласно медиците би трябвало да вземе поради изложените причини и да се съобрази с постъпилите мнения по оповестения план.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР