Очаквано Има такъв народ издига Любомир Каримански за гуверньор на

...
Очаквано Има такъв народ издига Любомир Каримански за гуверньор на
Коментари Харесай

Слави Трифонов предлага Любомир Каримански за шеф на БНБ |

Очаквано " ИТН " издига Любомир Каримански за гуверньор на Българска народна банка. По традиция, водачът на партията Слави Трифонов разгласи името във фейсбук страницата си.

" Това е претендентът на “Има подобен народ ” за шеф на Българска народна банка - високо дипломиран банков и финансов експерт с над 20-годишен опит в развиването на финансовия и банковия бранш и сполучливо прибавен лидерски опит. И нещо доста значимо - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде ръководен и никой не може да му подрежда. А това прави кандидатурата му още по-силна ", написа преди минути Слави Трифонов.

Вчера Станислав Балабанов разяснява пред Българска национална телевизия, че няма напрежение в обединението, а и в съдружното съглашение сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България е посочено, че " когато има съответна кандидатура, се събират най-хубавите кандидатури и най-хубавият бива определен за съответния пост ".

Въпреки това предходната седмица в Народното събрание избухна спор за това кой да оглави Българска народна банка.

Поредният конфликт в обединението стартира предходната сряда при гласуването другояче формалното предложение за разискване на разпоредбите за избор на началник на Българската национална банка. Причината - процедурна хватка на " Продължаваме промяната ", с която най-голямата парламентарна група опита да блокира гласуването на разпоредбите с обичания на опозицията номер за липса на кворум. Това беше и повода, заради която Има Такъв Народ упрекна Политическа партия, че бави процедурата, с цел да изберат техния претендент.

Все отново разпоредбите бяха признати, само че ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров смени тактиката и изиска по-дълъг период за показване на кандидатурите - 14 или 20 дни вместо общоприетите 7.

Гюров съобщи, че изборът би трябвало да се прави отговорно и да не се прибързва. Той обвърза избора на началник на Българска народна банка с войната в Украйна, а този му мотив беше неодобрен както от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС, по този начин и от Има Такъв Народ.

В последна сметка предлагането на Има Такъв Народ за процедурни правила за избор на гуверньор на Българска народна банка мина със 120 гласа " за "  (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " ).

Кандидатурата на Любомир Каримански

Мандатът на досегашния шеф на Българска народна банка изтече през юли предходната година, само че процедурата по желание на нов по този начин и не стартира поради късия живот на 45-тото и 46-тото Народно събрание. В средата на февруари ръководителят на бюджетната комисия. Той обясни, че всеки от съдружните сътрудници ще издигне собствен претендент. Миналата събота той заяви обаче, че го.

„ През миналата седмица при мен стигаха най-малко по пет разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре обединението или по-специално един от сътрудниците в обединението да номинира претендента си. ”

С тези си думи той за пръв път заяви за следващия спор в ръководещата коалиция. Каримански обаче бе безапелационен, че ще се кандидатира, както и че Има Такъв Народ са твърдо решени да го предлагат.

" Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния миг, той беше тук през цялото това бурно време " - написа през днешния ден Слави Трифонов. 

С тези си думи той непосредствено провокира Политическа партия, чиято кандидатура за поста ще бъде оповестена публично в последния ден. 

Балабанов и през вчерашния ден отбрани Каримански с думите, че той " изнесе на гърба си два бюджета ". Той съобщи, че Има Такъв Народ няма да се откаже от издигането на собствен претендент след съдружни договаряния, а най-хубавият претендент би трябвало да се избира в пленарната зала. Тази теза поддържа през днешния ден и Слави Трифонов.

Политическа партия избра Андрей Гюров

Докато Има Такъв Народ се спря на човек, който работеше по актуализацията на Бюджет 2021 и по Бюджет 2022, Политическа партия издига за поста ръководителя на парламентарната си група Андрей Гюров, заяви " ". Депутатът има непретенциозен опит в бизнеса, като от 2005 година развива академична кариера - бил е основен асистент  във Виенския университет, а пет години по-късно става част от екипа на  Американския университет. Паралелно се занимава с съвещания, в това число за банки и финансови институции.

Така към този момент е повече от ясно, че конфликт сред Политическа партия и Има Такъв Народ ще има и тази борба ще е за постове. Най-любопитното за този избор обаче е дали Има Такъв Народ ще се сплоти с ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " и дали ръководещата коалиция ще издържи на първия сериозен управнически конфликт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР