Очакванията за значително забавяне на инфлацията през летните месеци в

...
Очакванията за значително забавяне на инфлацията през летните месеци в
Коментари Харесай

След ръст на цените от 70% за година, Туция се надява на 20% спад на инфлацията през лятото

Очакванията за доста закъснение на инфлацията през летните месеци в Турция са налице. Поне това съобщи вицепрезидентът, повтаряйки го като първокачествен приоритет на държавното управление, който обаче изисква време с цел да бъде реализиран.

" Ще станем очевидци на забележителен спад в инфлацията, изключително през летните месеци, юни, юли, август, като вземем поради сезонните резултати, въздействието на нашите политики и базовите резултати ", съобщи Джевдет Йълмаз пред частния ефирен оператор A Haber, представен от локални медии.

Очаква се понижение от към 20%. Но даже и това надали би успокоило доста южните ни съседи, тъй като все данните по-рано този месец демонстрираха, че годишната инфлация се е покачила до 68,5% през март.

Не изключително позитивната вест е, че се чака инфлацията да доближи връх от 75% през идващите месеци, преди да навлезе в внезапно низходяща наклонност през втората половина на 2024 година
 Централната банка на Турция записва голяма загуба от $25,2 милиарда през 2023-а
Централната банка на Турция записва голяма загуба от $25,2 милиарда през 2023-а

Заради депозитна скица

Управителят на Централната банка на Република Турция Фатих Карахан съобщи, че Турция е на път да доближи задачата от 36% до края на годината. И въпреки всичко той сподели, че задачата, съгласно пазарите, ще бъде реализирана с тримесечно забавяне.

Йълмаз акцентира, че техният приоритет в стратегиите е понижаване на инфлацията и акцентира, че резултатите в битката с инфлацията се реализират за избран интервал. През 2025 година вицепрезидентът разгласи, че икономическата стратегия, оценката, упованията и политиката на държавното управление целят инфлация под 20%.

След покачването от 500 базисни пункта предишния месец, което смая пазарите, банката съобщи заяви, че причина за това е влошаваща се вероятност и даде обещание да затегне още повече, в случай че чака ценовата обстановка да се утежни още.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР