Очакванията за България са да няма цели сектори, които да

...
Очакванията за България са да няма цели сектори, които да
Коментари Харесай

Икономистите на БАН: Последствията от кризата у нас се очаква да бъдат по-малки или сходни с тези в ЕС

" Очакванията за България са да няма цели браншове, които да бъдат съществено наранени от рецесията, както и да няма значими промени в сравнителните преимущества на страната. Проблем могат да имат съответни производства, които в досегашното си развиване са внасяли първични материали и артикули от Украйна и Русия ", акцентира икономистът от ИИИ при Българска академия на науките. С ангажимента, че при една продължаваща застоялост в Европа вследствие на актуалната рецесия дадени промишлености и производства могат да бъдат  засегнати, в това число да трансформират и сравнителните преимущества, проф. Тотев акцентира, че заради ниската разтегливост  на подмяна на питателните артикули, аграрният бранш би трябвало да бъде обиден в най-малка степен за разлика от развиването на високотехнологичните браншове.

" Доколкото те нямат огромно присъединяване в преработващата индустрия у нас, евентуално промишлеността ще бъде в по-малка степен „ пострадала “ от рецесията в съпоставяне със междинните индикатори за страните от Европейски Съюз ", аргументира се проф. Тотев. Според него секторът услугите се чака да бъде в най-голяма степен обиден от спешните условия, като това ще зависи и от продължителността на самата рецесия. Известно е, че този бранш се възвръща доста бързо при нормализиране на икономическата конюнктура. Смущаващ фактор за България би могла да бъде по-голямата дълготрайност на рецесията, особено при туризма и превоза.

" Другият огромен проблем пред българската стопанска система е, че, с изключение на най-ниско конкурентоспособна по отношение на страните от Европейски Съюз, като цяло тя е прекомерно енергоинтензивна. Затова в краткосрочна вероятност се чака войната в Украйна да окаже отрицателно влияние върху производства, които употребяват природен газ, и по-конкретно в реализирането на тяхната продукция. Доколкото сходни компликации ще изпитват и други страни от Европейски Съюз, не може да се чака България да има съществени проблеми най-малко на европейския пазар ", изясни ученият. В този смисъл рекомендацията на икономиста е да се организира „ рационална “ икономическа политика, насочена към стимулиране на тези браншове, за които е особено потреблението на относително по-високи технологии, само че и има причина за това на база съществуването на техните сравнителни преимущества.

" Друга опция е в търсенето на развиване в по-високите сегменти  на индустриалната верига, което разрешава да се реализира релативно по-висока продуктивност на труда и в ниско софтуерните браншове – през последите години предприятията в България към този момент усъвършенстват своите позиции в тази тенденция ", счита проф. Тотев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР