„Очакванията в краткосрочен план са петролът да продължи да се

...
„Очакванията в краткосрочен план са петролът да продължи да се
Коментари Харесай

Експерт: Поскъпването на горивото ще продължи в следващите дни

„ Очакванията в кратковременен проект са петролът да продължи да се усилва “. Това разяснява за БНР ръководителят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той акцентира, че въздействие за това оказват и сигналите, които идват от Европейската комисия за вероятно ембарго върху съветския нефт. Според Терзиев има вяра в по-дългосрочен проект за усмиряване на пазарите.

„ Цените на горивата в България са на високи равнища от позиция на потребителските благоприятни условия “, призна още ръководителят на Петролната и газова асоциация.

По думите му международните пазари в последните дни бележат резистентен растеж с към 30$ на ден в цената на дизела.

Той разяснява и спрените доставки на „ синьо гориво “ за България.

„ Проблемът в актуалната обстановка е, че българската промишленост работи без да знае цената на газа, който употребява. “,подчерта Живодар Терзиев и увери, че българският пазар на газ не е стеснен и количества има, само че проблем остава неналичието на изясненост за цената му.

Общо 7 предложения от трима снабдители на природен газ е получило сдружението „ Булгаргаз “. От своя страна то ще пресметна цената, която да изиска от КЕВР за газа през май, а от своя страна регулаторът би трябвало да вземе решение на 10 май.

Според Живодар Терзиев българската страна е трябвало да подсигурява аварийни доставки при положение на прекъсване на съветския газ.

„ От друга страна обаче, в случай че руснаците не бяха спрели газа, България нямаше да може да получи и заплати и двете количества “, изясни Терзиев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР