Очакванията при предстоящото преброяване на населението на България и жилищния

...
Очакванията при предстоящото преброяване на населението на България и жилищния
Коментари Харесай

НСИ: Населението на България ще е под 7 млн. през 2021 г.

Очакванията при идното броене на популацията на България и жилищния фонд през 2021 година да е под 7 милиона души. Това заяви пред публицисти Диана Янчева заместник-председател на Националния статистически институт (НСИ).

При последното броене, през 2011 година сме били 7 милиона 350 хиляди, а в края на 2017 година 7 милиона и петдесет хиляди души. Годишният дял на понижението е с към 40-50 000 хиляди, като значително това се дължи на негативния натурален приръст.

Очакванията са още при идното осемнадесето по ред броене на популацията забележителен % да се преброят електронно, уточни зам.-председателят на Национален статистически институт.

Преди 10 години 42% са се преброили електронно, по тази причина в този момент като се има поради, че 67% от популацията има достъп до интернет, се чака забележителен % да се преброят електронно, съобщи Българска телеграфна агенция. Предложено е също по този начин по време на електронното броене да бъдат разкрити краткотрайни преброителни пунктове в читалища и учебни заведения, където хората, които нямат електронни устройства в къщи да могат да се преброят електронно.

На въпроса какъв брой хора ще бъдат ангажирани със събитието Янчева уточни, че техният брой зависи от електронно преброилите се и се чака да са към 20 000 преброители и контрольори, през 2011 те са били 46 000.

„ Очертават се три евентуални дати за преброяването - през януари, май и ноември ”, сподели Диана Янчева.

От Национален статистически институт желаят датата да не е близка до публични празници, както и до изборите за парламент и президент, които ще са през 2021, по тази причина най-вероятно е националното броене да се реализира през ноември.

По думите й идното броене ще е по-скъпо от предходното, което е коствало 27 милиона лв., като се регистрира неизбежната за 10 години инфлация се допуска, че през 2021 година, то може да възлезе на 40 - 45 милиона лв..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР