Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат

...
Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат
Коментари Харесай

Пчелар: Медът ще поскъпва


„ Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат нагоре, защото разноските скочиха много “, сподели пред публицисти Галин Георгиев, ръководител на съдружие „ Пчела Добрич 1946 “ при започване на ревюто „ Пчеломания “ в регионалния град, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2021-ва буркан мед се е търгувал приблизително за към осем лв., до момента в който тази година цената към този момент е към 11-12, посочи той.

„ Със сигурност има сътрудници, които няма да устоят на разноските. И сега има такива, които продават пчелини и се отхвърлят. В бранша липсва директна поддръжка към пчеларите “, сподели Георгиев. Той добави, че браншът чака помощ по коронавирус мярка, само че размерът ѝ не е явен, защото към момента не е разгласен бюджетът за бранша. По думите му обаче мярката няма да поддържа всички пчелари.

„ По статистика на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в България има над 800 хиляди кошера, от които над 700 хиляди са на аграрни производители. За предходната година поддръжка по коронавирус мярка са получили малко над 600 хиляди Останалите не могат да отговорят на изискванията на министерството “, изясни ръководителят на сдружението. Според него огромна част от критериите са неизпълними поради неправилната оценка на бранша. Има и пчелари, които вземат решение, че не е рентабилно да аплайват по тези ограничения, тъй като поддръжката е незадоволителна.

В област Добрич има над 1300 регистрирани пчелари, сподели още Георгиев. „ Основно търгуват на едро с преработватели. Опитахме да създадем организация на производители, която да продава непосредствено в чужбина, само че няма по какъв начин да прескочим натиска на ниските цени от Украйна и Китай “, показа той и добави, че интерес към българския мед има в Германия, Испания, Италия и Франция.   

Георгиев сподели още, че захлаждането през март доста е отслабило пчелните фамилии, които би трябвало да са дейни точно през този сезон, с цел да възобновят популацията си. Той обаче се надява отсега нататък времето да бъде по-благосклонно, с цел да съумеят пчелите да наваксат.

В тазгодишното деветнадесето издание на „ Пчеломания “ вземат участие 41 компании. Изложението продължава до 2 април в състезателен комплекс „ Простор “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР