Очакванията на шефа на Булгаргаз Николай Павлов са цената на

...
Очакванията на шефа на Булгаргаз Николай Павлов са цената на
Коментари Харесай

Декемврийската цена на газа ще е над заявените 96.14 лв./МВтч

Очакванията на шефа на " Булгаргаз " Николай Павлов са цената на природния газ през декември да е по-висока от декларираните към този момент от сдружение 96.14 лева./МВтч на 10 ноември, защото оттогава до момента газовите пазари още веднъж вървят нагоре. Точното покачване и размер на цената ще станат ясни на 1 декември, когато държавният газов снабдител ще подаде в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поправено заявление съгласно равнищата на европейските газови тържища до последния ден на ноември.

" Независимо от това цената за българските консуматори ще бъде с към 35 % по-ниска спрямо европейските тържища. Осигурени са количествата по договорите с всички клиенти и сдружението има подготвеност да посрещне есенно-зимния сезон ", съобщи при публичното разискване в четвъртък Николай Павлов.

По думите му проблем за сдружението е недоброто обмисляне от крайни доставчици на газ и топлофикации, които в последния миг декларират количества, само че увери, че ще се направи всичко належащо да се обезпечат желаните доставки. Според Павлов е нужен и непоколебим надзор, с цел да не се допусне количества, продадени от " Булгаргаз " за газовия хъб " Балкан " в програмата за освобождение на природен газ, да бъдат изнасяни за прилежащи пазари. " Тези количества са предопределени само за българския пазар и отклоняването им може да заплаши енергийната сигурност на страната ", съобщи той.

От регулатора на собствен ред настояват, че управляват газовия пазар и са поискали от лизензиантите да дадат информация какви количества дават на крайните си клиенти. Изискани са и информация и данни по отношение на осъществяването на програмата за освобождение на природен газ, които да бъдат оценени с оглед преценка за спазването на законовите условия, обявиха от КЕВР.

Предстои да се види каква ще е финалната декемврийска цена на газа. За януари прогнозата на " Булгаргаз " бе за поевтиняване до 93.13 лева./МВтч, само че тя бе направена дни преди Германия да спре лицензирането на газопровода " Северен поток 2 ", което още веднъж изстреля газовите цени нагоре.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР