Очакванията на нашите съграждани са някой да дава, коментира културният

...
Очакванията на нашите съграждани са някой да дава, коментира културният
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Дичев: Все чакаме някой да „дава”, всеки се бори за своя кръг, своята групичка

Очакванията на нашите съграждани са някой да дава, разяснява културният антрополог Ивайло Дичев какво го е предиздвикало да каже, че демокрацията е дотежала на българите. „ Излизат едни хора, викат, излиза господин Борисов и им дава. После други викат. Липсва схващане, че демокрацията почива на правила, а не се бориш за своя кръг, за своята групичка, единствено като си обиден лично”, добави той.

„ Може би още не сме се научили на този тип общество, при комунизма беше по този начин, режимът на Живков „ даваше”, а по магазините „ пускаха”, напомни проф. Дичев.

„ Трябва да научим, че наша работа като жители е да направляваме властта, да следим новините, само че сериозната преса…. Гражданството не е консумативна процедура – седим си у дома и си пием бирата… От нас се изисква деяние – и мисловно, а и от време на време да излизаме по площадите”, сподели още той.

„ У нас има доста мощни етатистки настройки – страната да ни обезпечава (нещо – б.ред.) – обучение, здравеопазване… само че да не се усилват налозите. Българинът прави доста ясна разлика сред страната и себе си”, разяснява пък соцологът Евелина Славкова.

„ Ние чакаме някой различен да ни свърши работата, само че в случай че чакаме страната да прави всичко, тя ще прави каквото си желае. Тя и го прави, де”, добави Дичев.

Според него явлението на лидерските партии се поддържа от обстоятелството, че живеем в доста медиатизирана среда и към този момент няма потребност от партийни апарати по места, защото водачът може да се обръща непосредствено към хората. „ Един приказва на всички – нещата се концентрират медийно в едно лице”, уточни професорът.

„ Имам възприятието, че нещо става с Движение за права и свободи – в началото щяха да поддържат вота на съмнение, а пък имаше и отчет за „ Булгартабак”, през лятото господин Пеевески или някой към него искаше да вземе военни фабрики … Движение за права и свободи в никакъв случай не е спирало да поддържа ГЕРБ, желае да е на мястото на Патриотите”, разяснява той речта на почетния ръководител на Движението Ахмед Доган.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР