Очакванията бяха войната в Украйна да раздели лидерите на страните

...
Очакванията бяха войната в Украйна да раздели лидерите на страните
Коментари Харесай

Шарл Мишел пред Euronews: С Китай не трябва да правим същата грешка като с Русия


Очакванията бяха войната в Украйна да раздели водачите на страните от Г-20. Индонезия постави съществени старания в това да бъде миротворецът и да не допусне неуспех на форума. И очевидно ще успее.

Лидерите на Г-20 може би ще реализиран триумф в това да излязат с общо официално съобщение в края на срещите си. Новината идва от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Специално за Euronews той изясни, че най-важното пред Европейски Съюз е да не позволява същите неточности в връзките си с Китай, които са позволени в връзките с Русия.

От Бали предава изпълнителният продуцент на Euronews България - Надя Ганчева.

 
Смятам, че е добре, че президентите на Съединените щати и Китай се срещнаха в този момент, таймингът не е съвпадане, знаете. Но ние от Европейския съюз имаме лична орис, личен път и визия за това по какъв начин би трябвало да защитим нашите ползи и да наложим нашите полезности. Не желаеме да вършим същата неточност, която може би направихме с Русия във връзка с изкопаемите горива. Бяхме доста подвластни от Русия във връзка с изкопаемите горива и през днешния ден изпитваме компликации в региона на енергетиката. Това е една от последствията от войната на Русия, само че също и от тази взаимозависимост от съветските изкопаеми горива. с Китай ние не желаеме да бъдем прекомерно подвластни от новите технологии, от които се нуждаем през днешния ден и ще се нуждаем в бъдеще. Ето за какво е значимо да възстановим салдото на връзките ни и ето за какво е значимо също по този начин да се ангажираме с китайските управляващи.
Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет

Осите на напрежение са няколко и тъкмо поради това тазгодишната среща на страните от Г20 е най-трудната досега, счита Шарл Мишел. По думите му постигането на единодушие за общо официално съобщение, даже на работно равнище, е достижение. Позиция, в която Европейският съюз упорства остро да се осъди съветската експанзия в Украйна.
Кремъл реши да трансформира храната в оръжие, което се отрази на битката с глада, бедността, дестабилизирането и това също има трагични световни последствия, в това число тук, в Азия.
Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет
Това не е борба Русия против Запада, това е борба за интернационалното право. Това е борба за концепцията, че не е задоволително да се опитваме да променяме със мощ интернационално приетите граници.
Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет

Дали представителите на Европейския съюз ще застанат един до друг с съветските представители за обща фотография, към момента не е ясно. Новината е, че най-малко на работно равнище страните са постигнали единодушие за обща позиция. Тепърва тук в Бали стартират договарянията сред международните водачи.

От Бали, Индонезия – Надя Ганчева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР