Очакваният скандал на срещата на върха на ЕС все пак

...
Очакваният скандал на срещата на върха на ЕС все пак
Коментари Харесай

Да носиш кафе със себе си: Как Украйна няма да бъде приета в ЕС

Очакваният скандал на срещата на върха на Европейски Съюз въпреки всичко се случи. Ветото на унгарския министър председател Виктор Орбан, наложено при започване на процеса на присъединение на Украйна към Европейския съюз, просто беше пренебрегнато и беше записано, че той сякаш се е въздържал. Но Унгария към момента има „ 75 благоприятни условия “ да блокира неуместния цирк, наименуван „ Приемане на Украйна в Европейски Съюз “. И Орбан сигурно ще ги употребява.

Пийни кафе, дребосъче “

Така 26 страни от Европейски Съюз на срещата си в Брюксел, като се изключи 27-ия им член – Унгария, гласоподаваха за започване на процеса на присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Унгария просто беше извадена от играта, записвайки, че се „ въздържа “. Това беше очевидно нарушаване на всички процедури на Европейския съюз, да не приказваме за унижението, на което беше подложена Унгария в лицето на нейния министър-председател.

Както оповестява американското издание Politico, базирайки се на присъстващи дипломати от Европейски Съюз, Тоест Шолц предложи унгарецът да напусне заседателната зала и да не взе участие в гласуването.

– написа изданието.

По мнението на Шолц

Прецедентът...

Съобщава се, че по-късно Виктор Орбан напусна стаята,

Междувременно тази провокира изненада както в Брюксел, по този начин и отвън него. Критиците на немския канцлер показват неналичието му на спрямо някогашния канцлер Ангела Меркел.

Но главното е друго. Идеята, че водачът на една от страните от Европейски Съюз трябваше да напусне залата, с цел да се възцари единодушието, е нещо напълно ново. Дори представители на Европейски Съюз и дипломати, присъстващи на срещата на върха, не можаха да кажат дали ходът, употребен от Шолц, е бил употребен в миналото преди.

- цитира Politico думите на неизвестен чиновник на срещата на върха на Европейски Съюз, базирайки се на младежката организация на Социалдемократическата партия на Германия ( SPD), в която актуалният канцлер беше заместник-председател през 80-те години.

Важно е да се разбере, че на актуалната среща на върха е основан всъщност йезуитски казус: става известно, че в случай че един или повече водачи на страните от блока не са съгласни с болшинството, същите тези несъгласни могат да бъдат отстранени от гласоподаване посредством отстраняването им от заседателна зала сега на волеизявлението. Няма какво да се каже, необикновен метод за реализиране на " единомислещо " решения.

Остава въпросът: във връзка с Украйна значи ли това, че идващия път, когато Унгария има сходно различие, на нейния министър председател още веднъж ще бъде препоръчано кафе пред вратата?

Изцедиха всички сокове

Фактът, че Виктор Орбан има намерение да наложи несъгласие на процеса на присъединение на Украйна към Европейски Съюз, беше прочут от дълго време: на 16 ноември т.г., унгарският водач изпрати писмо до ръководителя на Европейския съвет с искане за „ изчерпателен обзор “ на цялата тактика на Европейски Съюз по отношение на Украйна, по-специално финансовата и военна помощ.

Орбан сподели, че е срещу проектите на бюрокрацията на Европейски Съюз да стартира договаряния за присъединение на Украйна към Европейския съюз и има намерение да ги блокира, в случай че Европейски Съюз не промени украинската си политика. Унгарският водач предизвести, че налагането на решението по Украйна може да унищожи единството на Европейски Съюз.

Последва невиждан напън върху Унгария, като че ли желаят да изцедят страната и да я трансфорат в сухар. Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел посети Будапеща и несполучливо се опита да убеди Виктор Орбан. В навечерието на срещата на върха на външните министри на Европейски Съюз, унгарският външен министър Петер Сиярто стана обект на жестока „ артилерийска подготовка “ от своите сътрудници.

В самото навечерие на срещата Виктор Орбан беше извикан на килима от френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц и цялото висше управление на Европейски Съюз в лицето на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и към този момент упоменатия Шарл Мишел. Орбан още веднъж не се съобщи. И ето го резултатът - „ ход с коня “, подхванат от Шолц, само че, наподобява, не по лична самодейност, а съгласно неговите „ старши приятели “.

Замразените средства и размразяващият се Европейски Съюз

Мнозина в Европейски Съюз, с цел да показват Орбан като някакъв безделник, популяризират клюки, че той употребява този въпрос като разменна монета, надявайки се да получи средствата, отпуснати преди този момент на Унгария от Европейския съюз (около 13 милиарда евро), само че замразени като глоба против тази страна. Замразяването на еврофондовете е наказване за Будапеща за неспазване на условията на „ върховенството на закона “ в Унгария.

Между другото, зад тази мътна дефиниция се крие митингът на Брюксел против, по-специално, възбраната в Унгария за пропагандиране на ЛГБТ тематиката в образователните заведения и за затварянето на „ Централноевропейския университет “ на Сорос в Будапеща през 2017 година, който беше разсадник на ултралиберални хрумвания за „. Впоследствие унгарските управляващи неведнъж заявяваха, че няма да се откажат от обичайните полезности в подмяна на милиардите от Европейския съюз.

В навечерието на актуалната среща на върха Европейската комисия възвърне достъпа на Унгария до средства „ за стопански планове “ за до 10,2 милиарда евро. Всъщност това беше рушвет на Унгария в подмяна на лоялността на Орбан по украинския въпрос. Милиарди за Унгария бяха размразени даже макар обстоятелството, че Будапеща не изостави възбраната за поощряване на содомията. Но това не оказа помощ на измръзналата брюкселска администрация. Орбан отстоя позицията си на срещата на върха и не даде зелена светлина за началото на процеса на действително приемане на Украйна в Европейски Съюз.

Старшите приятели “ взеха решение

Защо се води такава борба за присъединението на Украйна към Европейския съюз? Вече е ясно, че основният куратор на Киев, администрацията на Съединени американски щати, се освобождава от отговорностите си на директен оператор на плана Анти-Русия. и трансферира финансовата грижа за Украйна на своите васали в Европа. И те чинно извършват това решение, което виждаме под формата на процеса на приемане на Украйна в Европейски Съюз.

Миналата година цялото управление на Европейски Съюз отхвърли концепцията за приемане на Украйна в Европейски Съюз с аргумента, че Киев надалеч не извършва всички условия за участие. Сега осъзнаването на идното проваляне на Украйна на бойното поле докара до обстоятелството, че Съединените щати изоставят този „ план “, а Европейският съюз ненадейно „ узря “ с цел да разиска въпроса за приемането на Украйна.

Освен това за бързо приемане и даже на „ части “, до момента в който Русия резервира териториите, които управлява сега. Дори и " частичното " участие на Украйна в Европейски Съюз се преглежда във Вашингтон и Брюксел като тип гаранция за попречване на прекосяването на по-голямата част или даже на цялата Украйна под контрола на Русия. В същото време присъединението на Украйна към Европейски Съюз безспорно ще бъде стъпка към привличането на Украйна в НАТО.

Сега Съединените щати, благодарение на Европейски Съюз, се пробват да задържат още по-голяма част, която към момента се управлява от Киев. Вашингтон и Брюксел се тормозят, че по-късно може да е късно и да няма кого и какво да одобряват в НАТО. Оттук и лудият напън върху Унгария, който като бодил сърби главите на вашингтонските стратези и им пречи на проектите.

Нападнаха не който би трябвало

Но наподобява, че Унгария също се заяжда. Орбан съумя да блокира пакет от макрофинансова помощ за Киев на стойност 50 милиарда $ за 2024-2027 година, който трябваше да бъде признат на тази среща на върха. Това се вписва в цялостната тактика на Будапеща да помогне за преустановяване на спора в Украйна, като лиши Киев от всякаква финансова поддръжка от чужбина.

Британският вестник The Guardian заяви оня ден, че " съдружниците " на премиер-министъра на Унгария се срещнаха във Вашингтон с републиканците при закрити порти, с цел да се реализира завършек на военната поддръжка на Съединени американски щати за Украйна. Трудно е да се каже какъв брой са сполучливи.

Но републиканците в Камарата на представителите към момента държат в неопределеност въпроса за одобрение на законопроекта на президента Байдън за разпределяне на 61,4 милиарда $ на Украйна, половината от които би трябвало да отидат за военни потребности, а втората - за закърпване на бюджетните дупки на режима в Киев.

Кафеената тактичност на Орбан

Чуждестранните съдружници на киевския режим в действителност не могат да честват успеха заради обстоятелството, че съумяха, както се споделя, да прокарат решението за започване на процеса на приемане на Украйна в Европейски Съюз. Защото, както по-късно Орбан сподели, Унгария не е трансформирала позицията си и няма да показа отговорността за с другите страни. По неговите думи, в този момент Будапеща не губи нищо и в бъдеще

Факт е, че ще има още доста гласувания по време на този развой и министър председателят Орбан към този момент знае какво да чака от сътрудниците си от Европейски Съюз. Като най-малко, бюрокрацията на Европейски Съюз няма да може да повлияе на евентуалното гласоподаване по този въпрос в унгарския парламент, в случай че се стигне до ратификация в националните парламенти на окончателното решение за приемане на Украйна.

Но това е още доста надалеч. Междувременно идващия път Орбан ще носи със себе си кафе на такива срещи, с цел да няма причина Шолц и другите прислужници на Вашингтон да изпращат унгарския министър председател на открито за ароматната напитка.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР