Очакваният с нетърпение от мнозина (бел. ред. - но по

...
Очакваният с нетърпение от мнозина (бел. ред. - но по
Коментари Харесай

Подробностите за законопроекта на Пеевски за КТБ вече са публично ясни

Очакваният с неспокойствие от мнозина (бел. ред. - само че по разнообразни причини) законопроект на Делян Пеевски и Йордан Цонев, касаещ " вторичното плячкосване на КТБ ", към този момент е импортиран в Народното събрание.
Законопроектът в действителност е за смяна на Закона за банковата неплатежоспособност, само че през преходните и заключителни разпореждания се трансформира още Закона за кредитните институции. Крайно учудващо обаче в Оценката за влияние на законопроекта е записано следното: " В резултат от приемането на законодателната самодейност няма да възникне нуждата от промени в други нормативни актове ".
Ключови оферти
Точно с смяна през преходните и заключителни разпореждания Пеевски и Цонев желаят " всяко прекачване на акции и дялове в търговски сдружения, осъществено от дебитор на банката след датата на слагане на " Корпоративна комерсиална банка " АД в неплатежоспособност под специфичен контрол " да е " недействително във връзка с банката и кредиторите на несъстоятелността ". Припомняме, че в последна сметка за дата на неплатежоспособност на КТБ беше посочена 20.06.2014 година, т.е. петък преди три години, когато банката беше сложена под специфичен контрол. Това се случи, откакто на първа инстанция за дата на несъстоятелността беше посочена 06.11.2014 година
Друг основен миг е, че съгласно член 60б, ал 1 за недействителна ще се смята всяка договорка за взимане от " банката " и трансферирана на трето лице " във връзка с банката и на кредиторите по несъстоятелността ", в случай че няма заплащане (с пари или актив) " в рационален период ". За " рационален период " се смята всеки период, не по-дълъг от шест месеца.
В новосъздаденият член 60б прави усещане с написаното в алинея 3: " Синдикът, краткотрайният синдик или ФГВБ могат да предявяват искове по несъстоятелността за оповестяване на недействителна на договорка по алинея 1 в 5-годишен период от откриването на производството по неплатежоспособност на банката ". През тази седмица икономистът Георги Ганев, който е един от участвалите в основаването на книгата " Държавата КТБ ", категорично съобщи в предаването на Милен Цветков по Нова телевизия, че обвинителният акт от 15 000 страници за КТБ би трябвало да бъде изчетен от съда " на глас ", преди да стартира делото всъщност. Риторично Ганев сложи въпроса какъв брой години ще отнеме това четене.
Пълният текст на законопроекта на Пеевски и Цонев можете да видите ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР