Очакваната продължителност на живота в САЩ бележи спад за втора

...
Очакваната продължителност на живота в САЩ бележи спад за втора
Коментари Харесай

САЩ: Очакваната продължителност на живота се е скъсила с 3 години по време на COVID-пандемията

Очакваната дълготрайност на живота в Съединени американски щати бележи спад за втора поредна година през 2021 година, като той е с съвсем една година по отношение на равнищата от 2020 година. Това е изводът от последния държавен отчет, оповестен през вчерашния ден, осведомят международните организации.

Според отчета през първите две години на пандемията от COVID-19 прогнозната дълготрайност на живота на американците се е скъсила с близо 3 години. Последното сравнимо понижение се е случило при започване на 1940 година, по време на разгара на Втората международна война, означават статистиците.

От Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) показаха мнение, че COVID-19 е причина за към половината от общия спад през 2021 година, когато имунизациите към този момент станаха необятно налични, само че пък новите разновидности на ковид провокираха талази от хоспитализации и смъртни случаи. Други фактори, допринасящи за спада, съгласно CDC са познати от години: предозиране на медикаменти, сърдечносъдови болести, самоубийства и хронични чернодробни болести.

„ Това е неприятна обстановка. Беше неприятно преди, само че в този момент се задълбочава “, разяснява Самуел Престън, демограф от Университета на Пенсилвания.

Очакваната дълготрайност на живота е приблизителна оценка на междинния брой години, които бебето, родено през дадена година, може да чака да живее, като се имат поради равнищата на смъртност по това време. Това е най-фундаменталният индикатор за здравето на популацията в тази страна, напомня Робърт Хъмър, откривател от Университета на Северна Каролина, който учи здравните модели на популацията.

Продължителността на живота в Съединени американски щати се е увеличавала в продължение на десетилетия, само че напредъкът е спрял преди пандемията от COVID-19, сочи статистиката.

През 2019 година тя е била 78 години и 10 месеца. През 2020 година е спаднала на 77 години. Миналата година равнището й е към този момент към 76 години и 1 месец. Последният път, когато то е било толкоз ниско, е през 1996 година

Спадът в продължителността на живота по време на пандемията е по-голям за някои етнически групи, а някои разлики се уголемяват и задълбочават, безапелационни са демографите.

Така да вземем за пример, предстоящата дълготрайност на живота на американските индианци и локалните поданици на Аляска отбелязва спад с повече от 6,5 години от началото на пандемията и е 65 години. През същия интервал продължителността на живота на американците от азиатски генезис е спаднала с към 2 години и е 83, 5 години. Аналогична е обстановката измежду афроамериканците и американците от испански генезис.

Експертите разясняват, че има доста вероятни аргументи за такива разлики, в това число липса на достъп до качествено опазване на здравето, по-нисък имунизационен обсег, както и по-голям дял от популацията на по-нископлатени работни места, които изискват по-продължителна работа даже в най-тежките интервали на пандемията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР