Очакваната продължителност на живота в България е най-малка в цяла

...
Очакваната продължителност на живота в България е най-малка в цяла
Коментари Харесай

Живеем най-малко в цяла ЕВропа. Изпреварват ни дори Косово и Северна Македония

Очакваната дълготрайност на живота в България е най-малка в цяла Европа. Като по-дълго се чака да живеят даже жителите на страни като Северна Македония, Косово и Беларус.

Според показателя за предстояща дълготрайност на живота на уеб страницата Our world in data българите живеят приблизително до 71,8 години. Докато в Беларус предстоящата дълготрайност на живота е 72,4 години, в Северна Македония 73,8 години, в Сърбия и Румъния – 74,2 години. В Гърция пък предстоящата дълготрайност на живота е съвсем 8 години по-дълга от българската – 80 години, демонстрират данните на уеб страницата.

Единствената европейска страна, в която предстоящата дълготрайност на живота е по-къса от нашата е Русия – 69 години. Средната големина за Европа е 77 години.

Индексът на предстоящата дълготрайност на живота е най-много индикатор за положението на здравната система, изясняват специалистите от Our world in data.

Монако е страната в света и Европа с най-висока предстояща дълготрайност на живота – 89,5 години. Данните на Our world in data се основават на прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Световната банка.

Малко по-различна е прогнозата за предстоящата дълготрайност на живота в България на отворената база данни на Worldometer. Според тях междинната дълготрайност на живота в България към 2022 година е 75,49 години. Като за дамите тя е 79,06 години, а за мъжете 72,02 години. И в тази ранглиста обаче България е с най-кратката дълготрайност на живота.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР