Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240

...
Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ очаква цена под 240 лв. за октомври, още няма отговор от „Газпром“

Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240 лв. за мегаватчас. Това съобщи пред изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Деница Златева.

„ Вчера обявихме стартирането на четири търга за доставка на полутечен газ – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 година и един извънредно стратегически 10-годишен търг, в осъществяване на решението на служебното държавно управление за увеличение на потенциала на бъдещия терминал в Александруполис “, сподели Златева.

По думите й предходният метод да се пускат търгове месец за месец е сложило „ Булгаргаз “ в обстановка да обезпечава количества и за тази година.

Златева сподели, че има извънреден интерес към търговете от солидни компании.

„ Вече текат периодите. Първият търг за ноември би трябвало да завърши на 4 октомври, търгът за декември - на 18 октомври, а годишният - на 4 ноември. Първият стадий е компаниите, които дават отговор на условията, да бъдат позволени до това да подадат оферта, а по-късно комисия ще оцени по доста ясна методика офертите “, сподели Златева.

Тя изясни, че търгът е с дълготраен небосвод от 6 месеца и решението кой ще бъде стратегическият снабдител е оставено в ръцете на бъдещото постоянно държавно управление.

Оценката на офертите е на база на няколко съставния елемент, в това число цена и оптималната предлагана отстъпка. „ В предварителни диалози, които сме имали, мога да кажа, че ценовата оферта за дълготрайния търг е напълно друга от тази за краткосрочните “, добави тя.

Според плановете към вчерашна дата цената за октомври ще бъде с 9 лв. по-ниска от импортираната в КЕВР цена от 247,96 лв. за мегаватчас, уточни още изпълнителната директорка на " Булгаргаз ". „ Очакваме, в случай че се запазят актуалните борсови равнища, окончателната цена за октомври да е под 240 лв. за мегаватчас. Надявам се с търговете за ноември и декември да реализираме цена в същия диапазон “, добави тя.

В микса на доставките за този и идващия месец втечнения природен газ не идва от „ Газпром “, уточни още Златева.

„ Булгаргаз “ към момента има настоящ контракт с „ Газпром “ до края на 2022 година Като изрядна страна по контракта ние продължаваме да го изпълняваме. Пращаме всеки ден поръчки за контрактуваните дневни количества. Получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени. Предприели сме дейности да получим остатъчното количество природен газ по контракта, само че за нас е извънредно значимо да осигурим сигурни и надеждни доставки “, сподели тя.

„ Затова диверсифицираме риска и подсигуряваме сигурността. Имаме контракт с азерската компания, диверсифицирали сме и доставките за полутечен природен газ, ще продължим да следваме метода за миксиране газовите доставки, тъй че да не подлагаме потребителите и промишлеността на риск от спиране на доставките “, изясни Златева, като добави, че към момента нямат отговор от „ Газпром “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР