Очакваме стагфлация в България ако не се вземат спешни икономически

...
Очакваме стагфлация в България ако не се вземат спешни икономически
Коментари Харесай

Радостин Василев, ИТН: Очакваме стагфлация

Очакваме стагфлация в България в случай че не се вземат незабавни стопански и обществени ограничения. Това разяснява в предаването „ Пресечна точка “ юристът от Има Такъв Народ Радостин Василев. Това значи положение на стопанската система, характеризиращо се със застой, невисок ритъм на стопански растеж, растеж на инфлацията и увеличение на безработицата. Стагфлацията е композиция от висока инфлация и ниско равнище на търсене и тя поражда когато същинското равнище на инфлация плюс нейното шоково ниво значително надвишава равнището на търсене, изясни Радостин Василев.
Според него действителната инфлация при някои храни, артикули и услуги доближава 30%. Например при млечните, месни артикули, олиото и други Докато Националния статистически институт регистрира единствено 4% инфлация.
Радостин Василев изясни, че би трябвало да се укрепи подпомагането на бизнеса и семействата със мощни стопански ограничения. По думите му над 2 млн. българи ще изпаднат в енергийна беднотия поради покачването на горивата, природния газ, електричеството и топлоенергията. „ Икономическата обстановка в България е извънредно тежка на фона на КОВИД рецесията “, акцентира той. Вина главно имат от ГЕРБ, които нищо не са създали през първата година от експлоадирането на пандемията. В по-малка степен въздействие е оказало и служебното държавно управление, само че то въпреки всичко е с лимитирани права, сподели Василев.
ИТН предлага нов модел на здравна промяна с добре работеща система и тактика в здравното обслужване. Радостин Василев добави, че партията ще предложи буфер в парите за опазване на здравето в бюджета за 2022 година със средства за построяването на нови инфекциозни лечебни заведения, тъй като се вижда, че не доближават леглата при пандемия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР