Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане

...
Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Ще има спад на цените на плодовете и зеленчуците с до 20%

Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане на цената на хляба. Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов пред телевизия " Евронюз “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието. Той добави, че се чака по-ниските стойности да се усетят още в края на юни и началото на юли.

Иванов посочи, че по-евтини ще са сезонните артикули, които в този момент излизат на пазара. По думите му се чака понижението на цените да е с към 10-20%, като добави, че тази статистика се дава от Министерството на стопанската система и промишлеността, които дават отговор за Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Относно понижението на Данък добавена стойност за хляба Иванов изясни, че тази мярка е поискана от самите производители, като прогнозите са, че по този метод цената му няма да се повишава.

Взели сме всички ограничения в България да няма продоволствена рецесия, заяви министър Иванов. Той добави, че цел и задача на управлението и целия екип на министерството е да поддържат българските аграрни производители, с цел да могат да задоволят потребностите на пазара и да са конкурентни.

Иванов осведоми, че до този миг стопаните са подкрепени с 920 млн. лв., като от тях изключителните са 143 млн. лв. по COVID-мярката. В оповестеното предложение за актуализация на бюджета на Министерството на финансите са планувани още 168,7 млн. лв., които също ще предоставим на фермерите, уточни той.

Относно търговията на зърно министърът разясни, че покачването на стойностите е международна наклонност и нашите производители желаят да продават и на интернационалните пазари, и на по-високи стойности. " Нашите упования са за доста добра годишна продукция от пшеница и неналичия няма да има, вътрешното ни ползване е задоволено от родното произвеждане “, акцентира Иванов.

Розопроизводителите ще бъдат подкрепени с пет млн. лв. по COVID-мярката, сподели още министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР