„Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане

...
„Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Ще има спад в цените на плодове и зеленчуци

„ Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане на тази на хляба. Прогнозите са по-ниските стойности да усетим още в края на юни и началото на юли “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред телевизия Евронюз. Той посочи, че по-евтини ще са сезонните артикули, които в този момент излизат на пазара. По-думите му прогнозите са понижението да е с към 10-20%, като посочи, че тази статистика се дава от Министерството на стопанската система и промишлеността, които дават отговор за Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Относно понижението на ДДС-то за хляба доктор Иванов изясни, че тази мярка е поискана от самите производители, като прогнозите са, че по този метод цената му ще се резервира без да се повишава.

„ Позицията на Българска социалистическа партия е за понижаване на Данък добавена стойност на всички храни от дребната потребителска кошница “, сподели министърът. Той добави още, че това е едно от предложенията на министерството и то ще бъде поддържано, въпреки че на този стадий беше отхвърлено на съдружен съвет. „ Ще го сложим още веднъж при разглеждането на актуализацията на бюджета “, осведоми още аграрният министър.

„ Взели сме всички ограничения в България да няма продоволствена рецесия “, заяви министър Иванов. По думите му цел и задача на управлението и целия екип на министерството е да подкрепям българските аграрни производители, с цел да могат да задоволят потребностите на пазара и нас и да са конкурентни и да могат да изнасят в чужбина. Той осведоми, че до този миг стопаните са подкрепени с 920 млн. лева, като от тях изключителните са 143 млн. лева по Ковид мярката. Министърът изясни още, че в този момент при актуализацията създаваме няколко разновидността за спомагателна поддръжка на стопаните. „ В оповестеното предложение за актуализация на бюджета на Министерството на финансите са планувани още 168,7 млн. лева, които също ще предоставим на фермерите “, уточни той и посочи, че ограниченията са създадени както с цел да се подкрепят земеделците, по този начин и да се задържат цените на редица артикули.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР