Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме

...
Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме
Коментари Харесай

Марияна Николова пред бранша във Варна: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма

Очакваме с имунизациите да се форсира рестартът на туризма. Изпратихме една доста необикновена и сложна година, изпълнена с провокации и незнайни. Но тя ни даде и доста поучения, а бизнесът сподели, че може да се приспособява и да следва новите правила и правила за работа. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма пред представители на бизнеса във Варна. В полемиката участваха Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 година Роден е на, кмет на община Варна, и Стоян Пасев, регионален шеф.

Министърът осведоми, че завърши първата фаза на помощта от 35 евро за седалка за приемане на държавна дотация, като 34 туроператора, които употребяват чартърни полети, подадоха заявки за това подкрепяне. Изплатени са средства на 20 компании, като общият им размер е близо 3,5 млн. лева От 1 януари тази година стартира реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта е за екскурзиант, дошъл в България в интервала 01.01.2021–31.05.2021 година, и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на налози или други такси. Тя ще бъде осъществена с към този момент утвърдените, само че неусвоени средства, разясни вицепремиерът.

През декември беше признато изменение в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното използване, заяви вицепремиерът. И посочи, че общата стойност на тази дотация, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лева, с които предвиждаме да помогнем безплатно на близо 1600 предприятия в областта на туроператорската и туристическата агентска активност.

Държавната помощ e планувана за туроператорите и туристическите сътрудници под формата на безплатни средства в размер на 4 на 100 от техния оборот без Данък добавена стойност през 2019 година, които ще би трябвало да се употребяват предпочитано за компенсиране на загуби, произлизащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът осведомявам, че Министерството на туризма е в подготвеност за деяние по утвърждения към този момент план за даване на 3 млн. лева по ОПИК, като към момента се чака даване на нужната информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е подготвена цялостната документи на публичната поръчка, която ще се организира за даване на средствата. Очакваме в период до 31.03.2021г. да се пристъпи към сключване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да стартира през април, уточни министър Николова.

Относно развиването на туризма в района през предходната година по статистика на ЕСТИ в община Варна са пренощували 442 хиляди туристи от началото на 2020 година доникъде на декември. От тях 222 хиляди са българи, 138 хиляди са румънци, над 19 хиляди са посетителите от Германия, а повече от 17 хиляди са полски посетители.

През летен сезон 2020 данните на Национален статистически институт в област Варна демонстрират, че в местата за настаняване с 10 и повече кревати са пренощували 425 хиляди туристи през летен сезон 2020 година Спадът на туристите по отношение на летен сезон 2019 е 54%. Въпреки компликациите обаче сезон, въпреки и по-кратък, имаше, като милиони българи избраха да почиват през летните месеци на родното крайбрежие, разяснява вицепремиерът. Тя цитира данни на Фрапорт, съгласно които все още на летище Варна се чака да дойдат 4960 чартърни и постоянни полета за интервала май–октомври 2021 година По думите й понижението на полетите по отношение на същия интервал на предкризисната 2019 година е към 11%, като от Германия е 3%, а от Англия 6%.

Безпрецедентно сложна година беше 2020 година и се надявам при започване на лятото да влезем в естествен сезон, разяснява кметът Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 година Роден е на. И добави, че ни следва доста взаимна работа, уповавам се на положително партньорство и в края на годината да отчетем положителни резултати.

Областният шеф Пасев зави, че туризмът е главен за локалната стопанската система, като се чака тази година с имунизациите да има сезон и да рестартираме целия отрасъл. Той благодари на вицепремиера за работата и уточни, че постоянно е съпричастна с проблемите на бизнеса.

Представителите на бизнеса сложиха тематиката за рекламата на дестинация България и опциите за поощряване на визитите на съветски туристи. Тяхната позиция е, че е належащо да се търсят способи за облекчение на визовия режим. Те сигнализираха, че всеки ден има фрагменти, които не желаят да работят и напущат сектора. Според тях това ще отвори огромна дупка в бранша, за какво без фрагменти няма по какъв начин да има бранш. В полемиката бе наранена и мярката 60/40, като бяха коментирани някои съответни компликации, които се срещат при кандидатстване по нея. И подчертаха, че се надяват тя да продължи по-дълго, тъй като поддържа работата на бранша. Браншът насочи питания за опцията за издаване на ваучери за отмора, като съгласно тях това би асъдействало за прогрес на бранша. Те осведомиха още, че опция за облекчения при заплащането на локални налози и такси би подкрепила финансовото им състояние.

В диалога бе дискутирана и тематиката за развиването на СПА туризма в района. Според сектора би било добре да се осъществя по-целенасочена реклама акция на този артикул, както и да се влага в тази инфраструктура.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР