Очакваме от ЦИК да бъде предоставен изходният код, както и

...
Очакваме от ЦИК да бъде предоставен изходният код, както и
Коментари Харесай

Благовест Кирилов: Проверка ще се извърши на машини, избрани на случаен принцип

Очакваме от ЦИК да бъде възложен изходният код, както и мостри на машините за гласоподаване, определени на инцидентен принцип, върху тях ще бъде осъществено удостоверяването. Това съобщи пред БНР Благовест Кирилов, заместник-министър на електронното ръководство.

" Целта е да имаме оптимален брой машини. Изпитанията и инспекциите би трябвало да подсигуряват, че софтуерът, който ще се употребява, е тъкмо този, който извършва условията на Изборния кодекс. А също по този начин, че целият комплекс - машина и програмен продукт - ще е идентичен във всяка секция и ще тъкмо този, който ще бъде построен при нас от специалистите на ЦИК, откакто приключим удостоверяването ", изясни той.

Зареждането на съответните бюлетини за съответното място се случва след удостоверяването на машините и софтуера за гласоподаване, акцентира зам.-министър Кирилов.

" ЦИК управлява процеса. Ролята на Министерството на електронното ръководство е да подсигурява доверието в машинния избор и да удостоверим, че софтуерът извършва тъкмо функционалността, за която е основан и няма по какъв начин да му се въздейства и да бъде изменен ".

Благовест Кирилов заяви, че Министерството договаря с ЦИК другата седмица да се създадат демонстрации и демонтиране на една машина, с цел да се покаже на жителите и заинтригуваните страни какво има в машината и какви са функционалностите.

В предаването " 12+3 " заместник-министърът на електронното ръководство заяви, че досега на електронния портал са подадени към 2300 заявки за държавната помощ за учениците, започващи 1-ви и 8-и клас, и напомни, че срокът е до 15 октомври.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР