Очакваме добра реколта от грозде тази година, с добра захарност.

...
Очакваме добра реколта от грозде тази година, с добра захарност.
Коментари Харесай

Порожанов: Очакваме добра реколта от грозде тази година

Очакваме добра годишна продукция от грозде тази година, с добра захарност. Между 150 и 160 хиляди тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 000 тона общоприетоо се употребяват за подготовката на произвеждане на ракия. От 50 - 60 хиляди тона се подготвя оцет във винарните. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при разкриване на гроздобера в с. Могилово, община Чирпан, област Стара Загора. Той разясни, че у нас се отглеждат близо 600 хиляди дка лозя, като 55% от тях са червени, а 45% са бели и към тях спадат десертните сортове.

Цените, на които се изкупува гроздето са в границите на общоприетите – сред 60 и 80 стотинки. „ Винарският бранш, е измежду водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-много в преработката, само че и в реализацията. Имаме над 166 лицензирани мазета, други сред 15 и 18 са в развой на подготовка. Очакваме последователно и гладко надграждане във винения бранш. Не можем да разширяваме масивите от позиция на рестриктивните мерки, които са дадени в границите на Европейския съюз, тъй като България има квота за лозята и варианти до 1% нарастване на година “, добави министър Порожанов.

Той сподели още, че в новата лозарска стратегия по гледище на сектора е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните награди.

Министър Румен Порожанов пожела добра годишна продукция на всички стопани - лозари и винопроизводители.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР