Очакваме до края на седмицата бързите тестове за COVID-19 за ...

Очакваме до края на седмицата бързите тестове за COVID-19 за

Алибегов се надява до края на седмицата COVID тестовете пред заведенията да станат безплатни

„ Очакваме до края на седмицата бързите проби за Коронавирус -19 за влизане в заведенията да станат безвъзмездни . Очаква се осъществяване на поръчка от страната ”. Това съобщи пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на заведенията .

„ До тестването на абонати с бързи проби за Коронавирус -19 се стигна откакто сходна стъпка беше въведена в останалата част на Европа. Там, до постигане на 80 % на имунизирани – тези проби бяха безвъзмездни . От предходната седмица тестванията са безвъзмездни . Беше построена стройна система, която желаеме да използван и у нас ”, акцентира Алибегов. 
 Близо 20% от заведенията предпочитат локдаун без компенсации пред зелен документ Близо 20% от заведенията предпочитат локдаун без компенсации пред " зелен документ "
Над три четвърти от притежателите на заведения у нас или 75,2% не са съгласни " зелените документи " да важат единствено за бизнеса, само че не и ...

По думите му пунктовете, които бяха основани преди няколко дни пред заведенията и нас, работят много бързо и без казуси . „ В тях има две медицински лица, които вземат проба. Тестват се и абонати , и личен състав . В момента един тест коства 10 лв. . Разликата в стойността му се заплаща от заведенията и от Асоциацията. Това е методът , с цел да работим ”, уточни той.

Специално за тестванията макар че здравният министър д-р Стойчо Кацаров сподели друго - че би трябвало да се издават от сертифицирани лаборатории и че вземането на тестът ще се заплаща , като стойността зависи от съответната лаборатория - !

Междувременно от Сдружението на заведенията, водено от Емил Коларов, разгласиха резултати от анкета за зелените документи . На казус : " Съгласни ли сте " зелените документи " да важат единствено за бизнеса, само че не и за държавната управа , каквато беше предварителната поръчка на Министерството на здравеопазването ? " , отговорите са следните:

- 75,2% споделят " НЕ " .
 Зелен документ : Ако ви би трябвало тест против  ковид за заведение или дискотека, той няма да е напълно  безвъзмезден Зелен документ : Ако ви би трябвало тест против ковид за заведение или дискотека, той няма да е напълно безвъзмезден
Зелен документ , с цел да вървиш на заведение, ресторант, бар, дискотека и така нататък (не единствено , важи за всевъзможни обществени места и места, където ...

- 5,1% са съгласни да работят със зелени документи даже и те да НЕ важат за държавните институции и управа .

- 19,7% от бизнеса НЕ е склонен с въвеждането на документите и предпочита пряк локдаун, даже и без компенсации.

Позицията на Сдружението на заведенията в България остава непроменена: Или " зелени документи " за всички, или никакви лишения за никой.

Източник: actualno.com